Utłucz ziemniaki, owiń nimi mięsne kulki. To danie wygra z każdym schabowym i mielonym
Zapomnij o tradycyjnych kotletach mielonych. Poznaj przepis i na obiad przygotuj mięsno-ziemniaczane kotlety. Danie, choć nietypowe warte jest spróbowania. Zrób je i przekonaj się o ich smaku.
Kotlety mielone inaczej
Kotlety mielone cieszą się wśród nas sporym powodzeniem. Nic dziwnego, bo ich delikatne wnętrze zamknięte w chrupiącej skórce skradło serce niejednego pasibrzucha. Danie zazwyczaj podaje się z ziemniakami, bo tylko wtedy smakuje idealnie.
Autor przepisu udostępnionym na kanale AZIZA GOTOVIT dostępnym na platformie YouTube poszedł o krok dalej i połączył kotlety z ziemniakami w jedno danie. Jak to w ogóle możliwe? Zapoznaj się z tym przepisem, a wszystko stanie się jasne. Smak tych kotletów gwarantowany.
Ziemniaki i mięso mielone
Głównymi składnikami tych nietypowych koletów są ziemniaki oraz mięso mielone. Oprócz nich potrzebne będą także inne produkty. Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, dzięki czemu obiad dla całej rodziny przygotujesz za grosze. Dla ułatwienia wszystkie produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 800 g ziemniaków
- woda
- 1 cebula
- majonez
- kawałek masła
- 1 pęczek koperku
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone w ziemniakach
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, zalej wodą, obsyp solą i ugotuj do miękkości.
Mięso przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesyp ją do miski. Całość dopraw pieprzem, solą, a następnie wymieszaj, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Ulep z niej 9 mięsnych kulek.
Ziemniaki odcedź i rozbij za pomocą tłuczka. Dodaj do nich odrobinę masła oraz drobno posiekany koperek. Wymieszaj składniki, a z ziemniaczanej masy również ulep 9 kulek. Każdą z nich rozpłaszcz na cienkie placki. Ułóż na nich mięsne kulki, a następnie owiń mięso ziemniakami.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim mięsno-ziemniaczane kotlety. Na ich wierzch nałóż odrobinę majonezu. Kotlety piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowe danie podawaj na obiad.