Smakosze.pl Przepisy Utłucz ziemniaki, owiń nimi mięsne kulki. To danie wygra z każdym schabowym i mielonym
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT

Utłucz ziemniaki, owiń nimi mięsne kulki. To danie wygra z każdym schabowym i mielonym

17 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o tradycyjnych kotletach mielonych. Poznaj przepis i na obiad przygotuj mięsno-ziemniaczane kotlety. Danie, choć nietypowe warte jest spróbowania. Zrób je i przekonaj się o ich smaku.

Kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone cieszą się wśród nas sporym powodzeniem. Nic dziwnego, bo ich delikatne wnętrze zamknięte w chrupiącej skórce skradło serce niejednego pasibrzucha. Danie zazwyczaj podaje się z ziemniakami, bo tylko wtedy smakuje idealnie.

Autor przepisu udostępnionym na kanale AZIZA GOTOVIT dostępnym na platformie YouTube poszedł o krok dalej i połączył kotlety z ziemniakami w jedno danie. Jak to w ogóle możliwe? Zapoznaj się z tym przepisem, a wszystko stanie się jasne. Smak tych kotletów gwarantowany.

kulki mięsne.jpg
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Weź tę przyprawę i połóż na grzejniku. Powszechny problem zniknie, jak ręką odjął

Ziemniaki i mięso mielone

Głównymi składnikami tych nietypowych koletów są ziemniaki oraz mięso mielone. Oprócz nich potrzebne będą także inne produkty. Potrzebnych składników nie ma zbyt wiele, dzięki czemu obiad dla całej rodziny przygotujesz za grosze. Dla ułatwienia wszystkie produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 800 g ziemniaków
  • woda
  • 1 cebula
  • majonez
  • kawałek masła
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone w ziemniakach

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, zalej wodą, obsyp solą i ugotuj do miękkości.

Mięso przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesyp ją do miski. Całość dopraw pieprzem, solą, a następnie wymieszaj, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Ulep z niej 9 mięsnych kulek.

Ziemniaki odcedź i rozbij za pomocą tłuczka. Dodaj do nich odrobinę masła oraz drobno posiekany koperek. Wymieszaj składniki, a z ziemniaczanej masy również ulep 9 kulek. Każdą z nich rozpłaszcz na cienkie placki. Ułóż na nich mięsne kulki, a następnie owiń mięso ziemniakami.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim mięsno-ziemniaczane kotlety. Na ich wierzch nałóż odrobinę majonezu. Kotlety piecz w rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gotowe danie podawaj na obiad.

kotlety pieczone.jpg
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
W czasie karnawału muszę podać to ciasto. Smakuje jak marzenie i zawsze się udaje
Najlepszy do smażenia, Polacy nic o nim nie wiedzą. Ten olej to prawdziwe złoto
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy