Smakosze.pl Przepisy Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą
Fot. YouTube/Pani M - sałatki i surówki

Uwielbiam tę surówkę z rzodkiewki i ogórka. Robię ją chwilę, rodzinie aż się uszy trzęsą

19 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz idealnego dodatku do obiadu? Ta surówka z rzodkiewki i ogórka sprawdzi się doskonale. Rodzinę zachwyci smak i na pewno poproszą o dokładkę. Na szczęście przygotujesz ją niezwykle szybko i łatwo, dlatego poznaj przepis i zrób ją na obiad nawet dzisiaj.

Doskonała surówka na obiad

Obiad , aby był pełnowartościowy, musi składać się z porcji mięsa , ziemniaków i… surówki. To przecież oczywiste. Tylko jaką przygotować, aby nie była powtarzalna i nudna, ale zachwycała smakiem?

Najlepsza będzie surówka z rzodkiewki i ogórka. Jej smak i nietypowy wygląd zachwyci każdego. Domownicy polubią ten obiadowy dodatek tak bardzo, że poproszą cię, abyś robiła ją znacznie częściej.

surówka ogó®ki.jpg
Fot. Canva/Pani M - sałatki i surówki
Mieszam płatki z owocami i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na śniadanie na słodko

Rzodkiewka, ogórek i kilka dodatków

Głównymi składnikami sałatki jest rzodkiewka i ogórek. Surówka będzie wyborna, jeżeli przygotujesz ją także z innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku wszystkie są tanie i na tyle powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę ze wszystkimi potrzebnymi produktami. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Pani M - sałatki i surówki , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 125 g śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Surówka z rzodkiewki i ogórka

Ogórka obierz, a następnie zetrzyj go na mandolinie na cienkie plasterki . Przełóż je do miski i obsyp odrobiną soli. Dokładnie je wymieszaj. Rzodkiewki umyj, a następnie oczyść warzywo. Pokrój je na cienkie plasterki.

Z ogórków odlej nadmiar wody i dodaj do nich plastry rzodkiewki. Koperek drobno posiekaj i wsyp go do miski.

Do małej miski włóż śmietanę i wlej sok z cytryny. Wsyp pieprz, sól oraz szczyptę cukru. Wymieszaj ze sobą składniki, tworząc jednolity sos. Następnie przełóż go do warzyw i dokładnie wymieszaj składniki.

Gotową sałatkę podawaj na obiad, a smak zachwyci każdego. Sprawdź, jak wykorzystać skórkę z arbuza oraz poznaj przepis na zupę szczawiową .

sos do surówki.jpg
Fot. Canva/Pani M - sałatki i surówki
Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie bije ją na głowę
Wiszące udka z kurczaka to ulubiony obiad mojej rodziny. Ciągłe mnie o niego błagają
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy