Uwielbiane mięso łączę z pysznym sosem. Przygotowanie obiadu zajmuje 30 minut
Uwielbiany kurczak duszony w pomidorowo śmietanowym sosie to bardzo wykwintne danie z prostych i tanich składników. Niedrogi obiad w oryginalnej wersji nada zwykłemu popołudniu niezwykłego wymiaru.
Kurczak w pomidorach
Często można spotkać się dziś ze stwierdzeniem, że nie da się zrobić dania, które będzie jednocześnie mięsne, wykwintne i tanie. Wytrwali łowcy promocji wiedzą jednak, że nie jest to do końca prawda. Drób to, obok wieprzowiny, to uwielbiane i najczęściej spotykane w promocjach mięso w Polsce.
W pierwszych dniach września kurczak przeceniony jest choćby w Lidlu. O połowę taniej, czyli za ledwo ponad 10 złotych , można tam kupić ćwiartkę kurczaka, a z niej – przygotować tani obiad . Wystarczy udusić takie mięso w pomidorach i śmietanie.
Tani obiad z kurczaka
Przepis ten można zastosować do dowolnego rodzaju drobiu. Choć opisujemy w nim przygotowanie obiadu z ćwiartki kurczaka, można posłużyć się też samymi udkami, a w wersji bardziej wystawnej – np. piersią kaczki .
Składniki
- 3 ćwiartki kurczaka
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili (do smaku)
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- Masło klarowane
- Sól, pieprz, bazylia, rozmaryn
Obiad z kurczaka zrobisz w 30 minut
Kurczaka myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego.
Kurczaka smażymy z obu stron, poczynając od tej ze skórą, po kilka minut z każdej strony. Mięso ma być rumiane. Po obsmażeniu przekładamy je na talerz.
Patelnię ocieramy z nadmiaru tłuszczu. Dodajemy łyżkę świeżego masła klarowanego. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, plasterki chili i przeciśnięty przez praskę czosnek . Po chwili podsmażania dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę pomidory.
Pomidory dusimy na dość małym ogniu, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Może zajść potrzeba zbalansowania smaków sosem sojowym , octem balsamicznym albo cukrem . Dusimy, aż pomidory się rozpadną.
Pomidory miksujemy w blenderze na gładki sos. Dodajemy do niego kurczaka, przykrywamy i na małym ogniu dusimy jeszcze przez kilka minut . Pod koniec duszenia przyprawiamy jeszcze raz do smaku i posypujemy parmezanem.
Wypróbuj też przepisy na kokosanki i ogórki kiszone bez dziur .