Żadne mięso, żaden ryż. Paprykę piekę wyłącznie z tym farszem. W sam raz na pyszną kolację
Oto przepis na paprykę faszerowaną inną niż wszystkie. Dzięki zmianie składników danie jest zdrowsze i bardziej sycące. A przy okazji - pyszne jak zawsze.
Papryka faszerowana
Papryka to warzywo, które wydaje się wprost stworzone do faszerowania. Ktoś musiał to nieźle wymyślić, projektując puste w środku owoce o zwartych ściankach i słodko-kwaśnym smaku. Wystarczy pozbyć się gniazd nasiennych i wypełnić farszem jadalną miseczkę.
Zazwyczaj papryki faszerujemy nadzieniem zbliżonym do tego z gołąbków. Łączymy w nim ryż i mięso mielone. Jednak ten przepis pozwala włączyć do naszej diety dodatek, którego jadamy wciąż za mało: kaszę.
Strzelczyk piecze golonkę inaczej. Ten sposób i dodatki podkręcają jej smakPapryka faszerowana kaszą i warzywami
Najbardziej tradycyjny z polskich skrobiowych wypełniaczy ustąpił w ostatnich dekadach miejsca nowszym wynalazkom: ziemniakom, a potem makaronom i ryżowi. Jednak kasza, sycąca, wysoko białkowa i z niskim indeksem glikemicznym, powinna zajmować poczesne miejsce na naszych stołach. Dzięki temu przepisowi na paprykę z warzywami może ją odzyskać.
Składniki
- 9 szt. czerwonej papryki
- 200 g pęczaku
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 100 g startej mozzarelli
- 2 gałązki tymianku
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Zapiekana kasza w papryce
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale o minutę-dwie krócej. Papryki przekrawamy na pół. Jedną z nich kroimy w drobną kostkę, pozostałe tylko wydrążamy z gniazd nasiennych.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy listkami oberwanymi z tymianku i przesmażamy. Dodajemy paprykę i dusimy wszystko, aż zrobi się miękka. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Farsz odstawiamy do przestudzenia.
W misce łączymy duszone warzywa z ugotowaną kaszą i fasolą z puszki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy połówki papryk.
Paprykowe miseczki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, a potem na jego dno nalewamy 2 cm wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut. Na kilka minut przed wyjęciem papryk, zapiekamy na nich startą mozzarellę.
Wypróbuj też przepisy na kotlety kurczakowo-ziemniaczane i surówkę z dyni z cukinią.
Źródło: kuchnia Lidla, lidl.pl