W czasach PRL zajadały się nimi wszystkie dzieci. Dziś możesz je odtworzyć z zaledwie 4 składników
Pamiętasz ciepłe lody z czasów dzieciństwa? Kiedyś zajadały się nimi wszystkie dzieciaki. Dziś praktycznie nie ma ich w sklepach, ale możesz bez trudu odtworzyć deser sprzed lat. Gotowa na wycieczkę do smaku PRL?
Zapomniany deser z PRL
Murzynki to zapomniany deser z PRL-u. Jeżeli nie pamiętasz, co to było, już śpieszę z wyjaśnieniem. Pamiętasz ciepłe lody z polewą czekoladową? Kiedyś zajadało się nim każde dziecko, dzisiaj już prawie nikt o nich nie pamięta.
Kultowy deser możesz przypomnieć sobie z poniższym przepisem. Jest bardzo łatwy, a przysmak odtworzysz tylko z 4 składników. Dowiesz się o nich z listy umieszczonej poniżej.
Dosłownie cztery składniki
Do odtworzenia masy na ciepłe lody potrzebne są 4 składniki. Jeśli jednak chcesz, by prezentowały się jak przed laty, dołóż do listy również wafelki i czekoladę na polewę. Do tego przepisu zainspirował nas kanał Co ugotujemy, to zjemy w serwisie YouTube. S niego pochodzi zdjęcie tytułowe artykułu.
Składniki:
- 330 g cukru pudru
- 80 ml soku z cytryny
- 40 ml wody
- 3 jajka
Przepis na murzynki
Do garnka wsyp cukier puder . Dolej do niego sok z cytryny oraz wodę. Całość wstaw na gaz i podgrzewaj .
Kiedy syrop zacznie się gotować, na jego powierzchni pojawią się bąbelki . Trzymaj go na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Po tym czasie odstaw go do ostygnięcia .
Z jajek oddziel żółtka od białek. Białka zacznij ubijać mikserem na sztywną pianę. Jednocześnie cienką strużką dodawaj do nich syrop cukrowy . Cały czas miksuj aż do uzyskania gęstej jednolitej masy.
Uzyskaną masę do deseru z PRL układaj w wafelkach . W osobnym rondelku rozpuść czekoladę i udekoruj nią wierzch lodów. Kiedy całość zastygnie , pyszne murzynki z PRL gotowe są do podania.
Sprawdź, czy lepiej grillować z tacką, czy bez oraz sprawdź nasz test coli .