Smakosze.pl Przepisy W czasach PRL zajadały się nimi wszystkie dzieci. Dziś możesz je odtworzyć z zaledwie 4 składników
Fot. YouTube/Co ugotujemy, to zjemy

W czasach PRL zajadały się nimi wszystkie dzieci. Dziś możesz je odtworzyć z zaledwie 4 składników

30 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pamiętasz ciepłe lody z czasów dzieciństwa? Kiedyś zajadały się nimi wszystkie dzieciaki. Dziś praktycznie nie ma ich w sklepach, ale możesz bez trudu odtworzyć deser sprzed lat. Gotowa na wycieczkę do smaku PRL?

Zapomniany deser z PRL

Murzynki to zapomniany deser z PRL-u. Jeżeli nie pamiętasz, co to było, już śpieszę z wyjaśnieniem. Pamiętasz ciepłe lody z polewą czekoladową? Kiedyś zajadało się nim każde dziecko, dzisiaj już prawie nikt o nich nie pamięta.

Kultowy deser możesz przypomnieć sobie z poniższym przepisem. Jest bardzo łatwy, a przysmak odtworzysz tylko z 4 składników. Dowiesz się o nich z listy umieszczonej poniżej.

masa na murzynka.jpg
Fot. YouTube/Co ugotujemy, to zjemy
Większość z nas się nimi zajada, a mogą poważnie uczulać. Na to trzeba szczególnie uważać kupując nowalijki

Dosłownie cztery składniki

Do odtworzenia masy na ciepłe lody potrzebne są 4 składniki. Jeśli jednak chcesz, by prezentowały się jak przed laty, dołóż do listy również wafelki i czekoladę na polewę. Do tego przepisu zainspirował nas kanał Co  ugotujemy, to zjemy w serwisie YouTube. S niego pochodzi zdjęcie tytułowe artykułu.

Składniki:

  • 330 g cukru pudru
  • 80 ml soku z cytryny
  • 40 ml wody
  • 3 jajka

Przepis na murzynki

Do garnka wsyp cukier puder . Dolej do niego sok z cytryny oraz wodę. Całość wstaw na gaz i podgrzewaj .

Kiedy syrop zacznie się gotować, na jego powierzchni pojawią się bąbelki . Trzymaj go na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Po tym czasie odstaw go do ostygnięcia .

Z jajek oddziel żółtka od białek. Białka zacznij ubijać mikserem na sztywną pianę. Jednocześnie cienką strużką dodawaj do nich syrop cukrowy . Cały czas miksuj aż do uzyskania gęstej jednolitej masy.

Uzyskaną masę do deseru z PRL układaj w wafelkach . W osobnym rondelku rozpuść czekoladę i udekoruj nią wierzch lodów. Kiedy całość zastygnie , pyszne murzynki z PRL gotowe są do podania.

Sprawdź, czy lepiej grillować z tacką, czy bez oraz sprawdź nasz test coli .

ciepłe lody 2.jpg
Fot. YouTube/Co ugotujemy, to zjemy
Siekam liście szpinaku i dodaję płatki owsiane. Dzięki temu śniadaniu zrzuciłem już 3 kg
Zamiast porannej kawy robię ten pobudzający napój. Trudno w 1 zdaniu wymienić wszystkie jego zalety
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy