W czerwcu rodzina prosi mnie tylko o to ciasto. Korzystam z sezonu na truskawki
To jeden z wariantów przepisu na szybkie ciasto z owocami. Zapieczenie truskawek w biszkoptowej masie pozwala zachować ich smak, zmieniając konsystencję na kremową. Tak świetnie komponują się ze strukturą biszkoptu, który po angielsku nie bez powodu nazywa się sponge cake , czyli ciasto-gąbka.
Lekki mleczny biszkopt
To lekkie ciasto z owocami przygotowujemy dzięki rozluźnieniu biszkoptu mlekiem . To rzadko stosowany zabieg, choć ma on spory wpływ na zmianę struktury ciasta. Mleko, jak każda ciecz, pozwala składnikom lepiej się rozprowadzić. Podczas pieczenia wytwarza zaś parę, która sprzyja działaniu proszku do pieczenia.
Lekki i bardziej wilgotny biszkopt to świetna baza do ciast z owocami. Lekki mleczny posmak komponuje się zwłaszcza z truskawkami . Dlatego można traktować to ciasto jako sezonowy przysmak owocowy.
Ciasto z owocami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Opolanka Kasia w Kuchni. Choć ciasto pokazujemy jako truskawkowe, nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić owoce na inne sezonowe, jak choćby jagody czy śliwki.
Składniki
- 200-300 g truskawek
- 2 duże lub 3 małe jajka
- 160 g cukru
- 300 g mąki
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto truskawkowe
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę . Dodajemy aromat waniliowy, a następnie po trochę oleju, mleka i mąki, mieszając po każdej porcji.
Ciasto powinno być rzadkie i lejące. Wylewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub otwieraną tortownicę wysmarowaną masłem. P ieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu studzimy lekko i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z truskawkami bez pieczenia i zupę gołąbkową .