W czym moczyć suszone grzyby? 1 sposób jest absolutnie najlepszy
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już wkrótce w naszych kuchniach królować będą rozmaite potrawy, a wśród nich te wykorzystujące suszone grzyby. W czym moczyć suszone grzyby, aby zachować ich niezwykły aromat? Postaw na mleko i przekonaj się, jak pyszny efekt dzięki temu uzyskasz.
Suszone grzyby wymagają namoczenia, aby można je było dodać do dania. Dzięki takiej kąpieli będą miękkie i delikatne. W czym moczyć suszone grzyby, aby uzyskać najlepszy efekt? Poznaj więcej szczegółów na ten temat.
W czym moczyć suszone grzyby i jakie korzyści daje mleko?
Warto przypomnieć sobie staropolską metodę w czym moczyć suszone grzyby . Okazuje się, że jeszcze jakiś czas temu powszechnie do tego celu używano mleka . Takie moczenie daje zaskakująco dobre rezultaty .
Grzyby moczone tym sposobem charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją . Wystarczy zalać je letnim mlekiem i lekko osolić całość . W czym moczyć suszone grzyby i jak długo to robić ?
Grzyby w mleku powinny być namaczane przez 5-6 godzin . Po namoczeniu wystarczy ugotować je do miękkości w czystej wodzie . Tak przygotowane grzyby można śmiało wykorzystać do ulubionej potrawy . W czym można namaczać suszone grzyby poza mlekiem?
W czym moczyć suszone grzyby? Pozostałe metody
Najpopularniejszą metodą , w czym moczyć suszone grzyby, jest użycie wody . Oczyszczone dary lasu należy zalać i pozostawić na kilka godzin . W czym moczyć suszone grzyby i ile czasu to zajmuje ?
Moczenie grzybów w wodzie trwa co najmniej 3-4 godziny . Od czasu do czasu zawartość naczynia warto przemieszać . Niektórzy do moczenia grzybów używają wody osolonej . W takim wypadku należy uważać, aby nie przesolić grzybów podczas późniejszego gotowania .
Wodę z moczenia grzybów koniecznie zachowaj na później . Po usunięciu z niej ewentualnych zanieczyszczeń można użyć jej do gotowania leśnych zbiorów . Zapewni to im bardziej intensywny, grzybowy smak . Mamy nadzieję, że teraz znasz odpowiedź na pytanie, w czym moczyć suszone grzyby. Z prawidłowo namoczonych grzybów przygotujesz wyśmienity farsz do pierogów . Koniecznie dowiedz się, jaki pomysł na tę potrawę ma Ewa Wachowicz .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Świąteczną kapustę z grochem zrobisz szybko i bez namaczania. Wystarczy 1 sprytna sztuczka
-
Z kilku składników zrobisz surówkę lepszą niż z restauracji. Pamiętaj o kwaśno-słonym przysmaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama