Smakosze.pl Porady W czym moczyć suszone grzyby? 1 sposób jest absolutnie najlepszy
Canva / pixelshot

W czym moczyć suszone grzyby? 1 sposób jest absolutnie najlepszy

13 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już wkrótce w naszych kuchniach królować będą rozmaite potrawy, a wśród nich te wykorzystujące suszone grzyby. W czym moczyć suszone grzyby, aby zachować ich niezwykły aromat? Postaw na mleko i przekonaj się, jak pyszny efekt dzięki temu uzyskasz.

Suszone grzyby wymagają namoczenia, aby można je było dodać do dania. Dzięki takiej kąpieli będą miękkie i delikatne. W czym moczyć suszone grzyby, aby uzyskać najlepszy efekt? Poznaj więcej szczegółów na ten temat.

W czym moczyć suszone grzyby i jakie korzyści daje mleko?

Warto przypomnieć sobie staropolską metodę w czym moczyć suszone grzyby . Okazuje się, że jeszcze jakiś czas temu powszechnie do tego celu używano mleka . Takie moczenie daje zaskakująco dobre rezultaty .

Grzyby moczone tym sposobem charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem i aksamitną konsystencją . Wystarczy zalać je letnim mlekiem i lekko osolić całość . W czym moczyć suszone grzyby i jak długo to robić ?

Grzyby w mleku powinny być namaczane przez 5-6 godzin . Po namoczeniu wystarczy ugotować je do miękkości w czystej wodzie . Tak przygotowane grzyby można śmiało wykorzystać do ulubionej potrawy . W czym można namaczać suszone grzyby poza mlekiem?

W czym moczyć suszone grzyby? Pozostałe metody

Najpopularniejszą metodą , w czym moczyć suszone grzyby, jest użycie wody . Oczyszczone dary lasu należy zalać i pozostawić na kilka godzin . W czym moczyć suszone grzyby i ile czasu to zajmuje ?

Moczenie grzybów w wodzie trwa co najmniej 3-4 godziny . Od czasu do czasu zawartość naczynia warto przemieszać . Niektórzy do moczenia grzybów używają wody osolonej . W takim wypadku należy uważać, aby nie przesolić grzybów podczas późniejszego gotowania .

Wodę z moczenia grzybów koniecznie zachowaj na później . Po usunięciu z niej ewentualnych zanieczyszczeń można użyć jej do gotowania leśnych zbiorów . Zapewni to im bardziej intensywny, grzybowy smak . Mamy nadzieję, że teraz znasz odpowiedź na pytanie, w czym moczyć suszone grzyby. Z prawidłowo namoczonych grzybów przygotujesz wyśmienity farsz do pierogów . Koniecznie dowiedz się, jaki pomysł na tę potrawę ma Ewa Wachowicz .

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy