Świąteczną kapustę z grochem zrobisz szybko i bez namaczania. Wystarczy 1 sprytna sztuczka
Obalamy mit o długotrwałym przygotowaniu kapusty z grochem. Nasz przepis możesz przyrządzić nawet w pół godziny. Grochu nie namaczamy, a jedynie gotujemy do miękkości. Kapusta z grochem bez namaczania jest prawdziwym rarytasem, a przy tym pozwala zaoszczędzić cenny czas.
Błyskawiczna kapusta z grochem bez namaczania składa się jedynie z 3 składników i przypraw. Dzięki temu możesz przygotować ją w mgnieniu oka. Ta kapusta smakuje wyśmienicie nie tylko na święta, ale również przez pozostałe dni w roku. Przepis możesz modyfikować wedle własnego uznania, dodając do niego namoczone grzyby lub aromatyczny boczek.
Przepis na wyśmienitą kapustę z grochem bez namaczania
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
2 szklanki łuskanego grochu
1 cebula średniej wielkości
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak błyskawicznie przygotować kapustę z grochem bez namaczania?
Przygotuj warzywa do kapusty z grochem bez namaczania. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Kapustę posiekaj i dołóż do garnka z cebulą. Warzywo dodaj wraz z kwaśnym sokiem, aby potrawa finalnie miała intensywny smak.
Do warzyw na kapustę z grochem bez namaczania dołóż liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Całość zagotuj, a następnie trzymaj pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania kapusta powinna być miękka.
Groch wrzuć do osobnego garnka i zalej go wodą. Ten składnik na kapustę z grochem bez namaczania delikatnie posól i gotuj na małej mocy palnika. Zawartość garnka często mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Powinno to zająć od 30 do 50 minut.
Kiedy groch w całości rozpadnie się, dodaj go wraz z płynem, w którym się gotował do przygotowanych wcześniej warzyw. Wszystkie składniki kapusty z grochem bez namaczania dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Kapusta z grochem najlepiej smakuje na następny dzień, jednak z powodzeniem można ją również serwować zaraz po przygotowaniu. Babcia znanego kucharza pokazała swój sposób na kapustę z grzybami. Kapusta według Magdy Gessler zachwyca niezwykłym aromatem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: