Smakosze.pl Przepisy W dzieciństwie zajadał każdy, czekoladowy przysmak robił furorę. Prlowski hit wraca na stoły
Fot. YouTube/KitchenBookTv

W dzieciństwie zajadał każdy, czekoladowy przysmak robił furorę. Prlowski hit wraca na stoły

6 marca 2025

Blok czekoladowy to bieda-deser z dawnych czasów, który robi ostatnio wielką furorę. Można spotkać go nawet w drogich kawiarniach. A przecież powstał po to, by łatwo było przyrządzić go w domu.

Kultowy deser z PRL

Wiele osób wspomina PRL jako czas, w którym wszystko było „zastępcze”. Zamienniki produktów w zastępczych opakowaniach, margaryna zamiast masła , wołowina z wieprzowiny, wieprzowina zamiast cielęciny, pasztet zamiast mięsa, bułka z pieczarkami zamiast hot-doga… Do najbardziej znanych zamienników wśród słodyczy należał zaś blok czekoladowy .

Ale ten PRL-owski deser był namiastką świetną i dość oryginalną. Nie ma oczywiście struktury wysokiej jakości czekolady – ale wiele dzisiejszych czekolad też jej nie ma. Ma za to autentycznie czekoladowy smak i można jeść go jak ciastka, co też jest poważną zaletą.

blok w keksówce
Fot. YouTube/KitchenBookTv
Trump uderza w europejską gospodarkę. „Branża spożywcza straci miliardy dolarów”

Blok czekoladowy na nowo

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału KitchenBookTv. Zaprezentowany jest tam przepis z masłem. Kto wie, czy w PRL-u nie użylibyśmy raczej margaryny, jednak ta zmiana wychodzi nam zdecydowanie na zdrowie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 400 g mleka w proszku
  • 50 g kakao
  • 1 opakowanie herbatników
  • Dowolnie: 50 g orzechów
mieszanie masy
Fot. YouTube/KitchenBookTv

Ciastko czekoladowe z PRL-u

Do garnka wrzucamy masło i cukier, zalewamy mlekiem . Stawiamy na niewielkim ogniu. Podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą.

Do płynu dodajemy kakao. Mieszamy, a następnie dodajemy mleko w proszku. Całość podgrzewamy, aż wszystko połączy się w jednolitą masę.

Garnek zdejmujemy z ognia. Blendujemy, aż masa będzie gładka i dobrze połączona. Dodajemy herbatniki, pokruszone w dłoniach na kawałki o boku ok. centymetra.

masa czekoladowa
Fot. YouTube/KitchenBookTv

Jeśli chcemy do masy dodać także orzechy, podprażamy je na patelni i siekamy lub nie – według uznania. Wszystko mieszamy, by dokładnie rozprowadzić dodatki w masie.

Masę czekoladową wykładamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy do pełnego przestudzenia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wyjmujemy z keksówki i kroimy na „kromki”.

Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i niezwykłe ciasto na Dzień Kobiet .

blok czekoladowy w zbliżeniu
Fot. YouTube/KitchenBookTv
Jak przestać mieć ochotę na słodkie? Ta roślina może pomóc
Uważaj na ten termin, inaczej nici ze zbiorów pomidorów. Jest kluczowy, zapisz w kalendarzu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy