Jak przestać mieć ochotę na słodkie? Ta roślina może pomóc

Słysząc nazwę gurmar większość z nas nie wie nawet, czy to roślina, góra czy państwo. Jednak warto zaznajomić się z nią. Jest ciekawym wsparciem diety, które właśnie odkrywamy.
Gurmar, pogromca cukru
Odpowiedzmy więc na to pierwsze pytanie. Gurmar jest rośliną, a jego oficjalna nazwa to Gymnema sylvestre. To zdrewniałe pnącze, które dość powszechnie występuje na kontynencie azjatyckim, od Indii po Zatokę Perską. Dlatego to w tamtejszej medycynie pojawił się w pierwszej kolejności.
Ajurweda, czyli tradycyjna medycyna indyjska, zaadaptowała go ochoczo. Warto podkreślić, że system ten uważany jest za WHO za naukę medyczną. Co zresztą wyraźnie widać po tym, że wiele tamtejszych rozwiązań znajduje potwierdzenie w badaniach według zasad zachodniej medycyny. Tak też jest z gurmarem, który ma świetny wpływ na naszą dietę.
Gurmar, czyli pogromca cukru
Gymnema nazywa się w języku hindi gurmarem, co oznacza mniej więcej „niszczyciela cukru”. Być może wynika to z obserwacji na temat tego, jak działa on na nasz smak. Gurmar zdaje się „wyciszać” kubki smakowe odpowiedzialne za rozpoznawanie słodkiego smaku. Już samo to sprawia, że jest świetnym sprzymierzeńcem diety.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jednak badania pokazują coś jeszcze. Kwas gymnemowy nie tylko znieczula nasz język na cukier. Stabilizuje także poziom glikemii we krwi, zmniejszając wchłanianie cukru z układu pokarmowego. Mniejsze skoki cukru i insuliny we krwi to zaś dłuższe poczucie sytości i mniejsza potrzeba podjadania.
Gurmar przeciwzapalny i na krążenie
W innych badaniach wychodzą na jaw kolejne korzyści z przyjmowania gurmaru. Nie tylko redukuje kalorie w naszej diecie, lecz także ma właściwości przeciwzapalne. To uważane jest za kolejny sposób, w jaki możemy ograniczyć spożycie cukru.
Garbniki i saponiny zawarte w roślinie pobudzają do działania nasz układ odpornościowy. Gurmar może też stymulować pracę układu krążenia, regulować poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wszystko to zadania nieco inne, ale pokrewne profilaktyce cukrzycy.
Jak pić gurmar
O samą roślinę oczywiście w Polsce nie najłatwiej. Można jednak szukać jej w różnych postaciach w sklepach ze zdrową żywnością i zielarniach. Czasem opisywany swoją naukową nazwą gymnema sylvestre, występuje w postaci suplementów diety i liści.
Z tych ostatnich przyrządzić można napar. Należy tylko pamiętać, by nie zalewać go wrzątkiem. Herbatkę parzymy normalnie i wypijamy – pamiętając, by poważne zmiany w diecie skonsultować z lekarzem lub specjalistką od żywienia.
Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i kotlety mielone z kalafiora.





































