W końcu mam przepis na idealne ciasto na pierogi. Wystarczy zmienić 1 składnik, różnicę czuć od razu
Dobry przepis na ciasto na pierogi, taki, z którego masa zawsze wychodzi lekka i sprężysta, to święty Graal polskiej kuchni. Tym, którzy sądzą, że próbowali już wszystkiego, polecamy jeszcze jedną zmianę.
Najlepsze ciasto na pierogi
Połączenie mąki, wody, jajka i odrobiny tłuszczu tylko pozornie wydaje się banalną czynnością. Mąka to produkt dość kapryśny – wiele zależy nie tylko od tego, z czym się łączy, lecz także od tego, jak się z nią pracuje.
Warto więc – z pożytkiem dla naszego jadłospisu i ku zadowoleniu rodziny – regularnie ćwiczyć przygotowywanie pierogów . Praktyka czyni przecież mistrza. A do eksperymentów polecamy zmiany w przepisie.
Ciasto na pierogi z masłem
Pierwsza z nich to użycie masła zamiast – jak robi to wiele gospodyń – oleju roślinnego. Druga – to dodanie do ciasta samego żółtka zamiast całego jajka. Zawarty w nim tłuszcz i emulgatory pomagają nadać ciastu sprężystości, podczas kiedy białko jajka raczej przesusza ciasto.
Składniki
- 1 kg mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- Szczypta soli
Ciasto na pierogi z żółtkiem
Masło rozpuszczamy i studzimy . Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W mące robimy zagłębienie i przelewamy do niego masło . Następnie dolewamy powoli bardzo ciepłą wodę.
Po każdej nalanej małej porcji wody, do ciasta zagarniamy coraz więcej mąki. Dolewamy zaś tak długo, jak długo mąka wypija płyn . Do rzadkiego, lepkiego jeszcze i przestudzonego ciasta dodajemy żółtka i wyrabiamy rękami, podsypując mąką stolnicę .
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się kleiło. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy na 20 minut , a następnie wałkujemy i wykrawamy krążki, z których lepimy pierogi.
Wypróbuj też przepisy na miodowo-musztardowe ogórki konserwowe i szybką, uproszczoną karpatkę .