Smakosze.pl Przepisy W końcu mam przepis na idealne ciasto na pierogi. Wystarczy zmienić 1 składnik, różnicę czuć od razu
fot. Canva

W końcu mam przepis na idealne ciasto na pierogi. Wystarczy zmienić 1 składnik, różnicę czuć od razu

20 czerwca 2024

Dobry przepis na ciasto na pierogi, taki, z którego masa zawsze wychodzi lekka i sprężysta, to święty Graal polskiej kuchni. Tym, którzy sądzą, że próbowali już wszystkiego, polecamy jeszcze jedną zmianę.

Najlepsze ciasto na pierogi

Połączenie mąki, wody, jajka i odrobiny tłuszczu tylko pozornie wydaje się banalną czynnością. Mąka to produkt dość kapryśny – wiele zależy nie tylko od tego, z czym się łączy, lecz także od tego, jak się z nią pracuje.

Warto więc – z pożytkiem dla naszego jadłospisu i ku zadowoleniu rodziny – regularnie ćwiczyć przygotowywanie pierogów . Praktyka czyni przecież mistrza. A do eksperymentów polecamy zmiany w przepisie.

żółtko z mąką
fot. Canva
Wyjmij z szafki kuchennej i wykorzystaj w ogrodzie. Ten produkt jest dla roślin bezcenny

Ciasto na pierogi z masłem

Pierwsza z nich to użycie masła zamiast – jak robi to wiele gospodyń – oleju roślinnego. Druga – to dodanie do ciasta samego żółtka zamiast całego jajka. Zawarty w nim tłuszcz i emulgatory pomagają nadać ciastu sprężystości, podczas kiedy białko jajka raczej przesusza ciasto.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli

Ciasto na pierogi z żółtkiem

Masło rozpuszczamy i studzimy . Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W mące robimy zagłębienie i przelewamy do niego masło . Następnie dolewamy powoli bardzo ciepłą wodę.

Po każdej nalanej małej porcji wody, do ciasta zagarniamy coraz więcej mąki. Dolewamy zaś tak długo, jak długo mąka wypija płyn . Do rzadkiego, lepkiego jeszcze i przestudzonego ciasta dodajemy żółtka i wyrabiamy rękami, podsypując mąką stolnicę .

Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie, sprężyste i nie będzie się kleiło. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy na 20 minut , a następnie wałkujemy i wykrawamy krążki, z których lepimy pierogi.

Wypróbuj też przepisy na miodowo-musztardowe ogórki konserwowe i szybką, uproszczoną karpatkę .

wyrabianie ciasta
fot. Canva
Włoch po raz drugi zdobywa gwiazdkę Michelin dla stolicy Polski
Zetrzyj masło na tarce. Efekt cię zaskoczy, już zawsze będziesz tak robić
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy