Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj masło na tarce. Efekt cię zaskoczy, już zawsze będziesz tak robić
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.06.2024 15:04

Zetrzyj masło na tarce. Efekt cię zaskoczy, już zawsze będziesz tak robić

bułeczki
Fot. YouTube/Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri

Uwielbiasz domowe pieczywo? Koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki maślane. Smakują o wiele lepiej niż ze sklepu, a w dodatku odmienią zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Wypróbuj przepis, a efekt zaskoczy cię tak bardzo, że będziesz piekła je kilka razy w tygodniu. 

Przepis na zaskakujące bułki

Każdy z nas uwielbia zapach i smak świeżego pieczywa na śniadanie. Najlepsze jest to świeże i delikatne w środku. Niestety, nawet kupując to w dobrej piekarniki, na drugi dzień okazuje się mało świeże i po prostu niesmaczne. Jak temu zarazić?

Upiec je samemu. Nie ma przecież nic lepszego niż domowe pieczywo. Szczególnie że z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu upieczesz maślane bułeczki łatwo i szybko. Zachwyci ich pulchna i sprężysta budowa oraz smak, który uzależnia. 

dzielenie ciasta.jpg
Fot. YouTube/Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri
Biorę pierś z kurczaka i tylko 3 dodatki. Wszyscy błagają o dokładki tego sosu

Nie zapomnij o maśle

Najważniejszym składnikiem, który nadaje bułkom smaku, jest masło. Właśnie ono nadaje im odpowiedniego smaku. Oprócz niego potrzebujesz także innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, a o wszystkich dowiesz się więcej, sprawdzając poniższą listę. Przygotuj niezbędne produkty i zaczynamy pieczenie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri, który znajdziesz w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 ml ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml olejku herbacianego (opcjonalnie)
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 szklanek mąki
  • 1 żółtko 

Przepis na domowe bułki

Do miski wlej wodę oraz mleko. Wsyp drożdże, cukier i wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Dodaj (opcjonalnie) olejek herbaciany, sól oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc jednolite i gładkie ciasto. Miksę przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. 

Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Masło zetrzyj na dużych oczkach tarki i jego wiórki rozsyp po powierzchni ciasta. Następnie zawiń placek w rulon i podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj, uformuj okrągły placek i za pomocą noża podziel na 8 trójkątów. Możesz ułożyć na nich także kawałki sera.

Każdy z nich zawiń od strony krótszego boku do wierzchołka i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmaruj roztrzepanym z odrobiną mleka jajkiem. Piecz je w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu wyrośnięcia i zarumienienia na brązowo. Po przestudzeniu podawaj na śniadanie. Sprawdź, jaka restauracja dostała kolejną gwiazdkę oraz zobacz, jaki produkt wywołał wzburzenie u Bosackiej

bułeczki.jpg
Fot. YouTube/Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri