Smakosze.pl Przepisy W Kruszynianach poznałem cudowny przepis. Podlaski przysmak zasługuje na medal
Fot. YouTube/VideoKuchnia.pl

W Kruszynianach poznałem cudowny przepis. Podlaski przysmak zasługuje na medal

1 stycznia 2025

Pierekaczewnik to tradycyjny tatarski specjał. Występuje on wszędzie tam, gdzie kuchnia tatarska miała wpływ na naszą lokalną tradycję kulinarną. Jest więc w repertuarze gospodyń m.in. Podlasia i Białorusi.

Pierekaczewnik tatarski

Nazwa tej specyficznej potrawy kuchni tatarskiej, będącej mięsem mielonym w cieście, bierze się od wschodniego słowa oznaczającego wałkowanie. Przaśne, podobne do makaronowego, ciasto faszerujemy tu mięsną masą, a następnie zapiekamy. Efekt jest znany w wielu kulturach, ale tu występuje w bliskich nam kompozycjach i w przepysznej, tradycyjnej formie.

Tradycyjne pierekaczewniki przygotowuje się głównie z baraniny. Jednak dziś znacznie bardziej dostępna jest wołowina, a jej użycie nie jest pogwałceniem tradycji. Ważne jest zwinięcie ciasta w ślimak i zapieczenie, aż będzie brązowy.

zwijanie ciasta
Fot. YouTube/VideoKuchnia.pl
Najgorsze, co możesz kupić w Biedronce. „Nie dopuściłbym tego do sprzedaży dla ludzi”

Podlaskie mięso w cieście

W przygotowaniu pierekaczewnika pomocna będzie maszynka do wałkowania makaronu. Oczywiście Tatarzy, którzy na Podlasiu przygotowywali od setek lat taki przysmak , nie dysponowali podobnym pomocnikiem. Ważne jest, by naprawdę cienko rozwałkować ciasto . Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału VideoKuchnia.pl, gdzie pokazany jest jeden z wariantów przepisu na podobny tradycyjny produkt.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 600 g mielonego mięsa baraniego lub wołowego
  • 2 jajka
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło
  • Opcjonalne dodatki: suszone pomidory, feta, pieczarki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kmin rzymski

Podlaski przysmak

Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej zagłębienie, do którego wybijamy jajka. Dodajemy łyżeczkę soli, szklankę wody i 3 łyżki roztopionego masła . Wyrabiamy na gładkie, zwarte ciasto.

Ciasto odkładamy na 15 minut przykryte ściereczką, by odpoczęło. Dzielimy je na  cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko, dajemy chwilę odpocząć, a następnie pokrywamy roztopionym i ostudzonym masłem. Przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy czynność.

W misce mieszamy mięso, posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy . Dodajemy ewentualne dodatki. Mięsem smarujemy placek, a następnie zawijamy wzdłuż, by powstała długa rolada.

Tę zwijamy w ślimaka i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez ok. 90 minut w temperaturze 190 stopni , aż ciasto będzie rumiane. Podajemy ze śmietaną.

Wypróbuj też przepisy na całoroczna kapustę zasmażana oraz na wyśmienitą nagorsze,co możesz ku .

gotowy pierekaczewnik
Fot. YouTube/VideoKuchnia.pl
Mało znany przepis na placki ziemniaczane. W Beskidach się nimi zajadają
Polacy kupują na potęgę, a to najgorsze możliwe smarowidło do chleba. Lepiej je pomijać
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy