Smakosze.pl Dieta W lipcu zawsze robię z nich sok. Zimą pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie
Fot. Canva/Africa Images

W lipcu zawsze robię z nich sok. Zimą pomaga zwalczyć grypę i przeziębienie

15 lipca 2024

Soki to najlepszy sposób wsparcia obniżonej w sezonie zimowym odporności. Jednak jaki sok jest naprawdę dobry na przeziębienie? Okazuje się, że warto zainteresować się jednym często pomijanym owocem.

Sok na przeziębienie

Przez wakacyjne miesiące na straganach co i rusz pojawiają się kolejne rodzaje owoców. Truskawki i czereśnie to prawdziwe gwiazdy owocowej sceny. Jest jednak wiele takich, o których myślimy rzadziej. Jednak i po nie warto przecież sięgać.

Do tej właśnie drugiej grupy należy agrest . Łatwy do uprawy i spotykany w przydomowych ogródkach, ma on doskonały smak i, o czym nie wszyscy wiedzą, cenne właściwości zdrowotne . Warto sięgnąć po przetwory z niego zwłaszcza zimą, co oznacza, że przygotować go należy właśnie teraz. Sok z agrestu jest świetny choćby na przeziębienie.

agrest na krzaku
Fot. Canva
Strzelczyk włożył pomidory koktajlowe do słoika. Patent bije na głowę ogórki małosolne
Moja siostra dodaje do dżemu z moreli nietypowy składnik. W życiu bym o nim nie pomyślał

Zdrowy agrest

Zawierający nieco ponad 60 kalorii w stu gramach agrest jest nie tylko źródłem makroskładników odżywczych – węglowodanów i błonnika , lecz także dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak magnez czy potas. Jednak chyba jeszcze cenniejsze są jego właściwości przeciwutleniające.

Mogą one być wsparciem w walce z grypą i przeziębieniem dzięki właściwościom przeciwzapalnym i wspierającym odporność. Dodatkowo agrest pomaga regulować ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi . Obniża w niej też poziom cukru.

Sok z agrestu na zimę

Z agrestu można przygotować wiele rodzajów przetworów . Być może najciekawszym będzie sok, który można zamknąć w butelce i odstawić do czasu, kiedy przeziębienie stanie się realną perspektywą zimnych dni.

Kilogram agrestu płuczemy i obieramy z mechatych ogonków. Umieszczamy go w garnku i zalewamy wodą tak, by pokrywała owoce . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości . Kiedy się wygotuje, cedzimy go, a sok zbieramy w drugim garnku . Przez sito przeciskamy agrest, by wydobyć z niego jak najwięcej smaku.

Do garnka z sokiem dosypujemy kilogram cukru i podgrzewamy, mieszając, aż całkowicie się on rozpuści. Zamiast cukru można użyć dowolnego innego słodzika . Kiedy syrop będzie gotowy, pasteryzujemy go jak zwykle , wstawiając butelki na 10 minut do kąpieli z gotującej się wody w garnku wyściełanym ściereczką. Po wystudzeniu odstawiamy w suche i chłodne miejsce.

Wypróbuj też porady dotyczące najlepszego soku na upały i łączenia ziemniaków z innymi składnikami posiłku .

sok z agrestu na przeziębienie
Fot. Canva
Mieszam z olejem i zanurzam w nim arbuza. Smakuje tak samo jak tuńczyk
Zacznie się jutro z samego rana. Biedronka rozda cukier za darmo
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy