Smakosze.pl Przepisy W moim domu do dziś robi się pastę „awanturkę”. Była hitem już w PRL-u
canva/arfo

W moim domu do dziś robi się pastę „awanturkę”. Była hitem już w PRL-u

9 sierpnia 2023

Awanturka, czyli smaczna pasta z twarogu i ryby, w moim domu cieszy się sporą popularnością. Hit PRL-u nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a ze świeżym pieczywem smakuje fantastycznie. Musicie jej spróbować.

Przepis na PRL-owską „awanturkę”

Sycąca, kremowa i niesamowicie smaczna — taka jest kultowa pasta z twarogu i ryby , która ogromnym powodzeniem cieszyła się w czasach dzieciństwa wielu smakoszy. Dziś wciąż można przywołać wspomnienia. Wystarczy kupić kilka składników i poświęcić zaledwie 5 minut, by awanturka” zagościła na naszym stole. Warto się skusić.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego lub bryndzy
  • 170 g szprotek lub sardynek z puszki
  • 20-30 g domowego ketchupu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Rośnie na polach i łąkach. Zupełnie zapomnieliśmy, jak jest cenny, napar działa cuda

Jak zrobić pastę z twarogu i ryby? „Awanturkę” pokocha cała rodzina

Twaróg umieszczamy w głębokim talerzu, rozdrabniamy go przy pomocy widelca. Ryby wyjmujemy z puszki, zachowując olej i usuwając ości, jeśli występują. Dodajemy je do białego sera i rozdrabniamy wedle potrzeby.

Składniki łączymy z ketchupem, paprykami w proszku i posiekaną zieleniną. Gdyby pasta z twarogu i ryby wyszła sucha, wlewamy nieco oleju z puszki rybnej. Na koniec „awanturkę” doprawiamy solą oraz pieprzem.

Jak podawać „awanturkę”?

Pasta z twarogu i ryby najlepiej smakuje z pieczywem razowym. Połóżcie na niej cienkie plasterki ogórków kiszonych, a będzie jeszcze lepsza. Możecie też zaserwować ją w formie przekąski na słonych krakersach.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne pasty do pieczywa. Sprawdźcie koniecznie znakomity patent na roślinny smalec z fasoli — on też doskonale pasuje do ogórków kiszonych. Być może skusi was również prosty przysmak z batata i suszonych pomidorów .

Awanturka pastą na bazie twarogu.jpg
canva/YelenaYemchuk
Te kotlety biją na głowę nawet mielone. Okrasa przypomniał przepis rodem z baru mlecznego
To ciasto jest gotowe w 5 min. Rodzina prosi mnie o nie przynajmniej raz w tygodniu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy