Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Rośnie na polach i łąkach. Zupełnie zapomnieliśmy, jak jest cenny, napar działa cuda

Rośnie na polach i łąkach. Zupełnie zapomnieliśmy, jak jest cenny, napar działa cuda

Wrotycz jest cenna
Screen z filmu na kanale YouTube Praktyczna Joanna

Wrotycz przez wielu uznawany jest za chwast. Pojawiająca się latem roślina powinna jednak zwrócić naszą uwagę. Można z niej przygotować herbatę, która stanowi niezwykle cenny środek leczniczy. Podpowiadamy jakie korzyści niesie ze sobą regularne jej spożywanie. 

Jakie zalety ma wrotycz?

Rosnąca na nieużytkach roślina z rodziny astrowatych pojawia się od czerwca do września i warto skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Cenne będą zarówno kwiaty, jak i łodyga z liśćmi, a przygotować z nich można napary, octy i nalewki.

Mikstury wykazują przede wszystkim silne działanie odkażające. Przyniosą więc ulgę w przeziębieniu, łagodząc kaszel oraz katar i obniżając gorączkę. Wykazują także właściwości rozkurczowe, dzięki czemu pomocne będą przy dolegliwościach żołądkowych i bólach miesiączkowych.

Wrotycz znajduje również zastosowanie w pielęgnacji skóry. Wyciągi z ziela korzystnie wpływają na gojenie się zmian potrądzikowych i przynoszą ulgę w przebiegu łuszczycy. Można go też stosować do usuwania ropni, siniaków i obrzęków.

Niedroga ryba, często pomijana. A szkoda, bo jest skarbnicą cennych minerałów

Gdzie znaleźć wrotycz i jak ją rozpoznać?

Roślina licznie występuje na polskich łąkach. Wyróżnia ją znaczny rozmiar łodygi — może ona osiągnąć nawet około 1,5 m wysokości. Charakterystyczne są też żółte kwiaty skupione w koszyczkach i liście przypominające pierze.

W kwitnących elementach zgromadzone są też silne olejki eteryczne, które odstraszają owady takie jak mszyce, meszki, kleszcze czy komary. Z tego powodu wrotyczu często używa się do ochrony przed wspomnianymi insektami.

Jak przygotować napar z wrotyczu?

Dobroczynny napój sporządza się z ususzonych kwiatostanów i liści. Wystarczy 1 łyżka suszu na szklankę wrzątku. Zaparzanie zaś powinno trwać od 10 do 15 minut. Po odcedzeniu można już raczyć się herbatką.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji o naparach i ziołach. Sprawdźcie, dlaczego warto sięgać po herbatę z liści laurowych. Być może zainteresuje was też zastosowanie naparu z kopru włoskiego.

Wrotycz ma wiele zalet.jpg
canva/Justtryin

Źródło: enel; YT/Praktyczna Joanna

Tagi: Dieta herbata