Smakosze.pl Porady W październiku zawsze sadzę czosnek do ziemi. Wcześniej go hartuję, rośnie silny i zdrowy
Fot. Canva/Africa Images

W październiku zawsze sadzę czosnek do ziemi. Wcześniej go hartuję, rośnie silny i zdrowy

12 października 2024

Przed posadzeniem czosnku warto zanurzyć go w prostym roztworze. Dzięki tej czynności oprze się grzybiczym infekcjom. A my na wiosnę będziemy mogli się cieszyć ząbkami z domowej uprawy.

Domowa uprawa czosnku

Czosnek zachwalany jest jako jedno z najprostszych uprawie warzyw. Nie ma też obawy, że nie będzie co zrobić z plonami – w końcu zawsze znajdzie się dla niego miejsce w każdej kuchni . Dlatego warto pokusić się o uprawę własnego czosnku.

Ząbki można wsadzać do ziemi na jesieni lub na wiosnę. Ten ozimy daje plony wcześniej niż jary. Zanim jednak w październiku posadzimy czosnek w doniczkach lub na rabatach, przygotujmy go w domowych warunkach.

pędy czosnku
fot. Canva
Poszedł na grzyby, wrócił z prawdziwym skarbem. Święty Graal grzybiarzy znaleziony w Kostrzynie

Namocz czosnek przed sadzeniem w październiku

Charakterystyczny smak czosnku lubią nie wszyscy ludzie, ale też niewiele spośród robaków i bakterii. Dlatego dość łatwo wyhodować zdrowe okazy. Najbardziej zagrażają nam grzyby i pleśnie . Jak się ich pozbyć?

Przed sadzeniem najlepiej namoczyć go w lekkiej solance . Stężenie roztworu powinno być niewielkie – ok. łyżka soli na trzy litry wody. Po ok. kwadransie takiego nasączania osuszamy go dokładnie i wtedy sadzimy.

Kiedy sadzić jesienny czosnek

Ozimy czosnek najlepiej posadzić w październiku , przeczekując czas wrześniowych wysokich temperatur. Wtedy nasz czosnek nie wystrzeli zbyt szybko, a dzięki temu duże liście nie będą narażone na przymrozki. Czosnek sadzimy po jednym ząbku co kilka centymetrów , na głębokość 6-8 cm.

Wybieramy dla niego nasłonecznione stanowisko. Po posadzeniu przykrywamy warstwą słomy lub torfu i podlewamy. Na zbiory czekamy do początku lata.

Wypróbuj też przepisy na szare kluski i zrazy mielone .

sadzenie czosnku w zagonach
fot. Canva
Zawijam kapustę w gazę i zanurzam w maśle. Nie pamiętam, kiedy jadłem coś równie pysznego
Najtańsza sobota w Biedronce. Takiej ceny masła nie było od lat
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy