Te kluski to najlepsze, co można sobie wymarzyć. Do ich zrobienia wystarczą 3 składniki
Szare kluski to klasyka szybkich mącznych obiadów polskiej kuchni chłopskiej. Mało jest bardziej ekspresowych przekąsek. Świetnie sprawdzają się z boku talerza w towarzystwie mięsnych potraw z sosem, lecz także jako centralna część posiłku.
Szare kluski
Wiele jest w Polsce klusek, a każdy rodzaj ma swoją charakterystykę. Szare kluski narodziły się we Wielkopolsce. Nazywają się szare, bo taki odcień nadaje im mąka ziemniaczana.
Niech jednak nie zwiedzie nikogo ta niepozorna barwa. Szare kluski potrafią lśnić na talerzu. Zwłaszcza przygotowane tak jak z przepisu Ani Zyśk z kanału jedz.pysznie na Instagramie. Jej przepis jest ekspresowy i zawsze wychodzi.
Biorę pierś z kurczaka i dosypuję ten składnik. Poezja smaku, rodzina jest zachwyconaWymieszaj ziemniaki z jajkiem
Charakterystyczną cechą szarych klusek jest to, że składają się jedynie z 3 składników. Wystarczą ziemniaki, jaja oraz mąka. Do tego podstawowe przyprawy i pyszne kluski gotowe. Można podawać je ze skwarkami i cebulką, jak Ania Zyśk, albo w dowolnym innym zestawieniu.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 15g skrobii ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- Sól i pieprz
Gotujemy szare kluski z ziemniaków i jajka
Krok 1. Ziemniaki ścieramy na tarce, przenosimy na sitko i odciskamy nad miską.
Krok 2. Z miski zlewamy wodę, zostawiając skrobię z ziemniaków, która zebrała się na dnie. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na ciasto na kluski.
Krok 3. Ciasto dzielimy łyżką na pojedyncze kluski i układamy je we wrzątku. Gotujemy przez 5 minut od wypłynięcia.
Krok 4. Kluski odcedzamy na miseczkę i podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką.