Smakosze.pl Dieta W PRL-u była wszędzie, znowu staje się popularna. Jest tania, odchudza i osłania serce
Fot. Shutterstock/BearFotos

W PRL-u była wszędzie, znowu staje się popularna. Jest tania, odchudza i osłania serce

28 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Przed wieloma laty jeden składnik cieszył się ogromną popularnością, a teraz rzadko trafia na nasze stoły. To spory błąd, bo ma wiele prozdrowotnych właściwości, wspomaga odchudzanie, a w dodatku jest tani i smaczny. Domyślasz się, o jaki składnik chodzi?

Zapomniany, lecz zdrowy składnik

W czasach PRL-u brakowało dosłownie wszystkiego, a sytuacji nie poprawiały także niskie zarobki i wysokie ceny. Z tego względu w wielu polskich domach jadało się kaszę pęczak , która nie wszystkim przypadała do gustu. Niestety, dzisiaj mało kto wybiera ten składnik, a szkoda, bo kasza pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Nie wszyscy znają właściwości kaszy, dlatego częściej sięgają po ryż i makarony. To nie najlepszy wybór, dlatego w dalszej części artykułu dokładnie omawiamy właściwości kaszy, a także przedstawiamy propozycje smacznych dań z wykorzystaniem tego składnika .

ka sza.jpg
Fot. Canva/FotografiaBasica
Ciasto „Jabłkowy raj” od Heni jest 100 razy lepsze niż jabłecznik i szarlotka. Po prostu hit

Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?

Kasza pęczak jest cenna dla organizmu ze względu na jej skład. Zawiera sporo witaminy z grupy B, a także błonnika, który wspomaga pracę jelit i oczyszcza organizm z toksyn . Istotne są jednak minerały, które znalazły się w kaszy. Jest to między innymi żelazo, magnez, fosfor oraz potas.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Taki skład sprawia, że kasza obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL, a to sprawia, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto odnotować, że w 100 gramach kaszy zawarte jest tylko 354 kcal, a przy tym jest bardzo sycąca. Dzięki temu to doskonały składnik podczas odchudzania.

Kasza pęczak
Fot. Canva

Najlepsze dania z kaszy pęczak

Ogromną zaletą kaszy pęczak jest również to, że można podać ją na wiele sposobów. Dzięki czemu nigdy się nie znudzi, a przy okazji urozmaica smak dań mięsnych i wegetariańskich.

Jedną ze smaczniejszych propozycji jest bakłażan faszerowany kaszą pęczak. Wystarczy połączyć kaszę z sosem pomidorowym, czosnkiem, przyprawami, a następnie zapiec.

Kasza pęczak
Fot. Canva

W tym wykorzystaj kaszę pęczak

Doskonałym pomysłem jest również dodanie kaszy do sałatek. Świetnie nadaje się do tej ze szpinakiem i serem feta, ale można dodać ją także do innej, bo za każdym razem smakuje wybornie.

Warto pamiętać, że kasza pęczak może zastąpić ziemniaki lub ryż w daniach, które przygotowujemy codziennie. Wybór należy tylko do ciebie, ale warto rozważyć to, aby ten składnik znalazł się twojej diecie i ze względu na właściwości – pojawiał się na stole bardzo często.

Sprawdź także, dlaczego polskie służby zatrzymały na granicy transport z Rosji oraz dowiedz się, jakich pączków nie kupować .

danie z kaszą.jpg
Fot. Canva/Image Professionals GmbH
Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Ten obiad mogę jeść codziennie
Wlej żółtka do gotującego się mleka. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy