Smakosze.pl Przepisy W starej gazecie znalazłem przepis na obłędne mielone. Sekret ich smaku tkwi w 2 dodatkach
Fot. Shutterstock/kzww

W starej gazecie znalazłem przepis na obłędne mielone. Sekret ich smaku tkwi w 2 dodatkach

29 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy da się ulepszyć coś tak pysznego, jak kotlety mielone? Oczywiście, że tak. Wystarczy zrobić te z przepisu, a na nowo zachwycisz się smakiem tej tradycyjnej potrawy. Wypróbuj i przekonaj się sama.

Kotlety mielone inne niż wszystkie

Kotlety mielone to tradycyjny składnik dobrego, polskiego obiadu. Nie każdy jednak wie, że można je jeszcze ulepszyć. Wystarczy dodać tylko dwa składniki. Kiedy je poznasz, możesz się zdziwić, ale uwierz mi, że dzięki nim kotlety mielone będą smakowały wybornie.

Te dwa składniki są tanie, łatwo dostępne. Do tego idealnie podkręcają smak mięsa. Wystarczy je rozdrobnić i dodać do mięsnej masy. Jesteś ciekawa o co chodzi? Koniecznie czytaj dalej.

masa na kotlety.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Strzelczyk ożywia kultowe danie PRL-u. Nadal jet pyszne i tanie

Smak zamknięty w dwóch składnikach

Kotlety mielone z tego przypisu wyróżnią się przez dodanie do nich ogórków kiszonych oraz boczku. Nie dziw się, dzięki nim będą smakowały wybornie. Wszystkie potrzebne składniki wraz z gramaturą umieściłem na liście poniżej. Sprawdź dokładnie, co będzie ci potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • 3 ogórki kiszone
  • 100 g boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebulę
  • musztarda
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na obłędne kotlety mielone

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Boczek pokrój w małą kostkę. Ogórki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj mielone mięso i wymieszaj składniki.

Wbij jajko, przypraw pieprzem, solą oraz dodaj 2 łyżeczki musztardy. Ponownie wymieszaj składniki, tworząc w ten sposób jednolitą masę. Następnie uformuj z niej kotlety i obtocz każdego z nich w bułce tartej .

Na patelni rozgrzej olej i smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia na brązowo . Podawaj na obiad, a rodzina będzie wniebowzięta. Sprawdź przepis na gołąbki bez zawijania oraz dowiedz się, jak zrobić doskonały deser z jabłek .

smażenie kotleta.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooking
Grillowanie z tacką czy bez? Mistrz grilla nie ma wątpliwości
Wydrąż kalarepkę i nafaszeruj ją mielonym mięsem. Wszyscy będą chcieli dokładek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy