W tym roku na święta podam takie ciasto. Wygląda jak marzenie i wychodzi za każdym razem
Ten prosty makowiec bez spodu zawiera nieoczekiwany dodatek – jabłka. Dzięki temu uzyskujemy niezwykłe ciasto, coś w rodzaju makowej szarlotki, czy raczej – szarlotkopodobnego makowca.
Makowiec z jabłkami
Makowiec to jedna z obowiązkowych pozycji na stole na Boże Narodzenie. W nadmiarze jedzenia, który często towarzyszy świętowaniu , warto jednak postarać się o lekkie desery. Dlatego zmieńmy czasem makowiec na cieście drożdżowym czy półkruchym spodzie na ten bez dodatku ciasta.
Taki makowiec jest niezwykle prosty w przyrządzeniu . Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy gotowego zmielonego maku. W przeciwnym razie należy pamiętać o przygotowaniu masy makowej z osobnego przepisu.
Ciasto z makiem i jabłkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia Gotuje. Autorka używa do zagęszczenia ciasta budyniu o aromacie karmelizowanego jabłka. Nieco inny w charakterze, równie pyszny, będzie makowiec z dodatkiem łatwiej dostępnego budyniu waniliowego .
Składniki
- 200 g maku mielonego
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 jabłka
- 5 jajek
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80-100 g bakalii – posiekanych orzechów, rodzynki, wiórki kokosowe
- 2-3 łyżki budyniu bez cukru
- Aromat migdałowy lub waniliowy
Ciasto makowo-jabłkowe
W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy mak i mieszamy, aż składniki połączą się w niemal suchą masę . Zagotowujemy, cały czas mieszając, w miarę potrzeby dodając też mleko.
Po kilku minutach gotowania dodajemy do maku bakalie. Odstawiamy rondelek do pełnego przestudzenia masy. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Jajka wybijamy i wszystkie żółtka łączymy z jednym białkiem.
Do miski z żółtkami dodajemy, ciągle miksując, cukier. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli . Masę jajeczną łączymy w dużej misce z ostudzonym makiem. Dodajemy partiami, dokładnie mieszając.
Do masy makowo-jajecznej dodajemy kaszę mannę z łyżeczką proszku do pieczenia. Jabłka zasypujemy budyniem, mieszamy i łączymy z ciastem . Na końcu partiami dodajemy przestudzone płynne masło z wybranym aromatem i ubite białka, delikatnie mieszając.
Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy do suchego patyczka i lekko studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dekorujemy według uznania – np. mascarpone lub rozpuszczoną czekoladą.
Wypróbuj też przepisy na udka z kurczaka z nietypowym sosem i kotlety z bakłażana .