Smakosze.pl Przepisy W tym roku na święta podam takie ciasto. Wygląda jak marzenie i wychodzi za każdym razem
fot. youtube.com/beciagotuje

W tym roku na święta podam takie ciasto. Wygląda jak marzenie i wychodzi za każdym razem

6 grudnia 2024

Ten prosty makowiec bez spodu zawiera nieoczekiwany dodatek – jabłka. Dzięki temu uzyskujemy niezwykłe ciasto, coś w rodzaju makowej szarlotki, czy raczej – szarlotkopodobnego makowca.

Makowiec z jabłkami

Makowiec to jedna z obowiązkowych pozycji na stole na Boże Narodzenie. W nadmiarze jedzenia, który często towarzyszy świętowaniu , warto jednak postarać się o lekkie desery. Dlatego zmieńmy czasem makowiec na cieście drożdżowym czy półkruchym spodzie na ten bez dodatku ciasta.

Taki makowiec jest niezwykle prosty w przyrządzeniu . Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy gotowego zmielonego maku. W przeciwnym razie należy pamiętać o przygotowaniu masy makowej z osobnego przepisu.

masa namakowiec
fot. youtube.com/beciagotuje
Uwielbiana sieć sklepów płaci za stanie w kolejkach. Mało kto o tym wie

Ciasto z makiem i jabłkami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Becia Gotuje. Autorka używa do zagęszczenia ciasta budyniu o aromacie karmelizowanego jabłka. Nieco inny w charakterze, równie pyszny, będzie makowiec z dodatkiem łatwiej dostępnego budyniu waniliowego .

Składniki

  • 200 g maku mielonego
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 jabłka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80-100 g bakalii – posiekanych orzechów, rodzynki, wiórki kokosowe
  • 2-3 łyżki budyniu bez cukru
  • Aromat migdałowy lub waniliowy

Ciasto makowo-jabłkowe

W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy mak i mieszamy, aż składniki połączą się w niemal suchą masę . Zagotowujemy, cały czas mieszając, w miarę potrzeby dodając też mleko.

Po kilku minutach gotowania dodajemy do maku bakalie. Odstawiamy rondelek do pełnego przestudzenia masy. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. Jajka wybijamy i wszystkie żółtka łączymy z jednym białkiem.

Do miski z żółtkami dodajemy, ciągle miksując, cukier. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli . Masę jajeczną łączymy w dużej misce z ostudzonym makiem. Dodajemy partiami, dokładnie mieszając.

Do masy makowo-jajecznej dodajemy kaszę mannę z łyżeczką proszku do pieczenia. Jabłka zasypujemy budyniem, mieszamy i łączymy z ciastem . Na końcu partiami dodajemy przestudzone płynne masło z wybranym aromatem i ubite białka, delikatnie mieszając.

Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy do suchego patyczka i lekko studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dekorujemy według uznania – np. mascarpone lub rozpuszczoną czekoladą.

Wypróbuj też przepisy na udka z kurczaka z nietypowym sosem i kotlety z bakłażana .

makowiec z jabłkami
fot. youtube.com/beciagotuje
Moja babcia robiła ten obiad w każdy piątek. Wystarczy mąka i ziemniaki
Pracownica dyskontu pokazała świąteczną paczkę. Internauci od razu wytknęli jedną rzecz
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy