Pałki z kurczaka zapiekłem z nietypowym sosem. Mięso nigdy nie było tak soczyste
Oto przepis na nietypowego, rzadko goszczącego na naszych stołach kurczaka. Nie chodzi o mięso – to należy przecież do najlepiej nam znanych. Ale w tej marynacie, jeśli je znamy, to wyłącznie z restauracji.
Pieczony kurczak na obiad
Kombinacja smaków słodkiego i pikantnego, pochodzącego z chili, przyszła do nas z Azji. Przepisy takie jak ten żartobliwie nazywa się czasem KFC – Korean fried chicken, czyli kurczak po koreańsku (a nie w stylu Kentucky, jak w oryginalnej nazwie sieci fastfoodów). Miękkie w konsystencji, oblepione pyszną glazurą mięso to powiew świeżości, a jednocześnie dobrze znany filar naszych obiadów.
Oryginalnie przepis ten powinien zawierać kolendrę. Miłośnicy kuchni azjatyckiej zżymają się na osoby, które rezygnują z tej przyprawy. Badania pokazują jednak, że to nie ich wina, a tolerancja smaku tej rośliny ma podłoże genetyczne. Można zastąpić ją więc po prostu natką pietruszki.
Mama 11-rga dzieci schudła 25 kg. Dokładnie opowiedziała, jak to zrobiłaProsty przepis na kurczaka
Choć przepis ten brzmi bardzo azjatycko, nie należy się go ani trochę bać. Wszystkie składniki, albo ich odpowiedniki, są bardzo łatwo dostępne. Większość prawdopodobnie już mamy na półkach kuchni. Wystarczy więc sięgnąć po pałki kurczaka, które często pojawiają się w promocji.
Składniki
- 800 g pałek kurczaka (lub skrzydełek)
- Skórka i sok z 1 limonki (lub cytryny)
- 60 ml słodkiego sosu chili
- 20 ml sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego roślinnego)
- Kilka gałązek kolendry (lub natki pietruszki)
- 1 mały pęczek cebuli dymki
- 1 łyżka sezamu
Pałki kurczaka z piekarnika
Kurczaka dokładnie czyścimy i nacinamy skórę w kilku miejscach. Należy przy tym upewnić się, że części są podobnej wielkości, a więc np. rozdzielić ćwiartki na pałki i bioderka. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
W miseczce mieszamy składniki marynaty – sos chili, sojowy, olej, sok i skórkę z limonki. Mieszamy z posiekanymi liśćmi kolendry. Przekładamy do woreczka strunowego i wrzucamy do niego osuszone części kurczaka. Zamykamy bez powietrza i odkładamy na 10 minut.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy pozostałym sosem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut bez przykrycia. Na ostatnie 5 minut włączamy funkcję grilla. Kurczaka podajemy z posypką z podprażonego sezamu i posiekanym szczypiorem.
Wypróbuj też przepisy na