Smakosze.pl Przepisy W życiu nie jadłem tak dobrych mielonych. Dzięki 1 dodatkowi są znacznie lepsze i tańsze
Canva/@robert6666

W życiu nie jadłem tak dobrych mielonych. Dzięki 1 dodatkowi są znacznie lepsze i tańsze

27 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kotlety mielone z tego przepisu są najlepszymi kotletami, jakie jadłem. Robi się je tak samo, jak tradycyjne, ale dzięki jednemu dodatkowi smakują inaczej. A w dodatku są znacznie tańsze. Zrób je z przepisu poniżej, a domownicy będą piali z zachwytu.

Idealne kotlety na obiad

Kotletów mielonych nikomu nie trzeba przedstawiać. To klasyka kuchni polskiej, którą uwielbiają wszyscy. Znam człowieka, który będąc wegetarianinem, złamał zasady i raz na jakiś czas robił dla swojej rodziny te kotlety.

Nie ma, co się dziwić, bo smakują znakomicie. W połączeniu z ziemniakami oraz buraczkami lub mizerią to po prostu delicje. Czasami warto jednak zmienić, to co znane i lubiane. Właśnie, dlatego polecam ci ten przepis. Z nim na pewno odkryjesz to tradycyjne danie na nowo. O czym przekonasz się za chwilę.

kotlet mielony z surówką.jpg
Canva/mtoome
Rodzina zawsze na Wielkanoc domaga się tego ciasta. Jest po prostu wyśmienite

Jeden składnik jest zaskakujący

Jak wspominałem, te kotlety zawdzięczają smak oraz niską cenę jednemu produktowi. Tym tajemniczym składnikiem jest kasza gryczana. Nie dość, że dzięki niej na kotlety zużyjemy mniej mięsa, to nada ona daniu lekkości i obniży jego kaloryczność, co może się przydać podczas diety lub odchudzania. Oprócz tego dodatku będziesz potrzebować składników z listy poniżej.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 100 g bułki tartej
  • pieprz sól
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na kotlety mielone

Zacznij od ugotowania kaszy według instrukcji na opakowaniu . Następnie ją ostudź i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszkli na nim cebulę .

Zmielone mięso wraz z zeszkloną cebulą dodaj do miski z kaszą. Wbij jajko i dopraw solą oraz pieprzem . Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

Z powstałej masy uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej . Smaż jak tradycyjne kotlety do momentu zarumienienia . Podawaj jak te klasyczne, czyli z ziemniakami oraz surówką. Gwarantuję, że będą smakowały. Sprawdź, przed czym ostrzega dietetyczka oraz dowiedz się, jak zrobić chleb bez zakwasu .

kasza.jpg
Canva/@monicore
Henia robi najlepszy schab w galarecie. Taką przekąskę podam na Dzień Kobiet
Mój teść robi najlepszą surówkę z kapusty. Bije na głowę te z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy