Smakosze.pl Przepisy Wachowicz podaje do obiadu zamiast ziemniaków. Ten przepis to złoto
ziemniaki w garnku
Fot. Shutterstock/Erik Gonzalez

Wachowicz podaje do obiadu zamiast ziemniaków. Ten przepis to złoto

28 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ziemniaki, jak się okazuje, to już niejedyny słuszny dodatek do obiadu. Ewa Wachowicz zastąpiła to warzywo innym i trzeba przyznać, że ta alternatywa jest nie tylko ciekawa, ale i bardzo smaczna. Podaj ten dodatek na obiad, a rzadko kiedy powrócisz do zwykłych, dobrze znanych kartofli.

Ewa Wachowicz odstawia ziemniaki

Przepisy Ewy Wachowicz są cenione przez wiele gospodyń, ale tym razem przeszła ona samą siebie. Okazuje się, że autorka licznych przepisów kulinarnych na obiad podaje nie tylko purée z ziemniaków , ale także z innego warzywa. Sposób jest genialny i stanowi świetną odskocznią od tego, co dobrze znane.

Przygotowanie obiadowego dodatku nie jest niczym trudnym ani czasochłonnym. Dlatego sięgnij po poniższy przepis i przekonaj się, że pomysł Wachowicz jest godny uwagi. Rodzina nie uwierzy, jak im powiesz, co jedzą na dzisiejszy obiad .

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Otwarcie restauracji McDonald’s w Katowicach. Internauci są w szoku

Co zamiast ziemniaków na obiad?

Ewa Wachowicz w swoim przepisie radzi, aby do przygotowania purée wykorzystać… kalafiora. Zamiennik jest nietypowy i to pomimo tego, że warzywo jest przecież częstym dodatkiem obiadowym, ale nigdy nie występowało jako zamiennik ziemniaków. Przygotowanie purée z kalafiora jest możliwe, ale tylko wtedy, kiedy połączy się go z innymi składnikami.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • ½ kalafiora
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz
  • sól
kalafior.jpg
Fot. Canva

Przepis na purée z kalafiora

Przygotowanie rozpocznij od dokładnego umycia kalafiora i podzielania go na różyczki. Następnie ugotuj je w osolonym wrzątku do miękkości. Warzywo odcedź i przełóż do miski. Za pomocą blendera zmiel kalafiora.

Dodaj majonez i śmietanę. Całość przypraw pieprzem i solą . Zmiksuj składniki blenderem i gotowe. Purée podawaj na obiad. Smakuje doskonale w towarzystwie mięsa, ryby i wszystkiego, co tylko przyjdzie ci do głowy.

Sprawdź także jakie pierogi zachwyciły Makłowicza oraz co podać na obiad na Wielkanoc . Rodzina będzie prosić o przepis i dokładkę.

puree kala.jpg
Fot. Canva
Takie jajka grzybki robię na Wielkanoc. Patent na kapelusze to mistrzostwo
Zawiń szynkę i ser w ciasto francuskie. Ta kolacja nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl