Zawiń szynkę i ser w ciasto francuskie. Ta kolacja nie ma sobie równych

Idealny, bo ekspresowy przepis na prostą, ale sycącą przekąskę. Ma wszystko, co lubimy najbardziej – niezbyt tłuste mięso, zapieczony żółty ser i pieczywo w postaci ciasta francuskiego. Można ją jeść palcami, jest więc świetna na różnego rodzaju imprezy.
Przekąska z ciasta francuskiego
Jeśli masz pod ręką ciasto francuskie, jesteś w gronie osób zabezpieczonych na wszelkie ewentualności. Rolka tego gotowca pozwala przyrządzić ciekawą przekąskę z dosłownie wszystkiego, co znajdziesz na dnie lodówki. Na słodko i na słono, na zimno i na ciepło, rano i wieczorem.
Przepisy takie jak ten są świetne zarówno na sprzątanie lodówki właśnie, jak i na niespodziewane wizyty gości albo domowe imprezy, na które zarezerwowaliśmy nie dość jedzenia lub nie dość czasu na przygotowanie go. Wystarczy kilka plastrów szynki i sera, ewentualnie jakiś dip, i z łatwością powstają takie pyszne roladki.

Ciasto francuskie z szynką i z serem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes. Autorzy przygotowują tam do roladek sos podobny do beszamelowego. To jednak nie najlepszy wybór na dip, zważywszy że można po prostu zmiksować czosnek z jogurtem (a nawet z dodatkiem fety i mięty) albo podać sos pomidorowy podobny do tego do pizzy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 50 ml musztardy
- 200 g szynki gotowanej
- 200 cheddara w plastrach
- 1 jajko

Zapieczone ciasto francuskie
Ciasto francuskie rozwijamy i rozprostowujemy delikatnie wałkiem. Z jednej strony przygotowujemy mały rulonik, by łatwiej było potem zacząć zwijać. Pozostałą część ciasta, zostawiając marginesy, smarujemy równo musztardą.
Szynkę kroimy w dość grube plastry. Układamy je równomiernie na całej powierzchni ciasta. Szynkę przykrywamy plasterkami sera.

Ciasto rolujemy dość ciasno. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z rolady odkrawamy kawałki o grubości ok. 3-4 cm i układamy na plask na blasze.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W miseczce roztrzepujemy jajko. Smarujemy nim roladki od wierzchu i po bokach. Zapiekamy, aż będą rumiane – przez ok. 20 minut. Podajemy z ulubionymi dipami.
Wypróbuj też przepisy na białą kiełbasę w sosie i baranka z masła.






































