Ten farsz na pierogi zachwycił Makłowicza. Na Wielkanoc podaje się je na Podlasiu

Choć z marszu wymienimy cztery, może pięć odmian pierogów, liczba ich odmian jest niemal nieskończona. Choć te, które zaproponował Robert Makłowicz, brzmią egzotycznie, są tradycyjne dla wschodniej Polski. A przy tym tak pyszne, że zasługują na popularyzację.
Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą to specjał, który na Podlasiu jada się na Wielkanoc. Mączne ciasto nadziane jest farszem z tego strączkowego warzywa przygotowanego z boczkiem i cebulą. Danie można też oczywiście przygotować w wersji wegetariańskiej.
W obu będzie równie sycące, bo soczewica to świetny składnik naszej diety. Jak przystało na strączki, jest bogata w białko, nietłusta i pełna błonnika. Dlatego zaspokaja głód na długo, a przy tym dostarcza do naszego organizmu m.in. żelazo czy witaminy z grupy B.
Podlaskie pierogi wielkanocne
Robert Makłowicz podpowiedział przepis na ciasto na pierogi z mlekiem, wodą i jajkiem. Oczywiście można też sięgnąć po własny ulubiony sposób, który zagwarantuje doskonały efekt.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ kg zielonej soczewicy
- 3 szklanki mąki
- 30 g wędzonego boczku
- 2-3 cebule
- ¼ szklanki mleka
- 1 jajko
- Sól, pieprz
Pierogi z soczewicą na Wielkanoc
Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Boczek wykładamy na zimną patelnię. Podgrzewamy i wysmażamy go, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy soczewicę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do zagłębienia w kopczyku wbijamy jajko, wlewamy ¼ szklanki gorącej wody i tyle samo mleka. Przyprawiamy łyżeczką soli i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto.
Ciasto odstawiamy na 15 minut. Następnie wałkujemy je cienko, wycinamy kółka, faszerujemy i zlepiamy pierogi. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na zupę ziemniaczaną i postną zapiekankę.





































