Po prostu upchaj mięso mielone w słoikach. Ten patent to hit nad hitami

Prosty przepis na peklowane mięso daje w efekcie kiełbasę o niebo lepszą niż cokolwiek, co możemy kupić w sklepie. Warto przygotować od razu większy zapas. Taka domowa konserwa może spędzić z nami całe wakacje.
Domowa konserwa
Konserwowanie mięsa w słoikach jest techniką starą jak świat. Już starożytni Rzymianie produkowali podobne przetwory, choć okazjonalnie kończyło się to dla nic nie za dobrze. Stąd nazwa botulizmu – zatrucia jadem kiełbasianym, którego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa na szklane naczynie.
Mamy dziś jednak o wiele większą wiedzę o konserwacji i techniczne możliwości jej przeprowadzenia. Możemy więc przygotować bezpiecznie kilka słoików takiej domowej kiełbasy, która będzie nam towarzyszyła od majówki przez cały sezon wakacyjnych wyjazdów.

Przetwory z mięsa
Ilustracje do tego przepisu na domowe mięsne przetwory pochodzą z kanału Schneller Koch. Autorzy wzbogacają tam swoją mieszankę mięs speckiem – specjalnym dojrzewającym boczkiem. Można w jego miejsce użyć zwykłego wędzonego boczku lub pominąć ten składnik.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 kg surowego boczku
- Opcjonalnie: 150 g wędzonego boczku
- 8 ząbków czosnku
- 35 g żelatyny
- Sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski, mielona kolendra, czosnek w proszku

Konserwa z mięsa mielonego
Mięsa (w tym wędzony boczek) kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę.
Dodajemy przyprawy: 40 g soli, łyżeczkę cukru, czubatą łyżkę majeranku. Pozostałych przypraw po 1-1,5 łyżeczki.
Żelatynę rozprowadzamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Mięso ciasno upychamy w wyparzone słoiki, pozostawiając ok. 2 cm od góry.

Brzegi słoików wycieramy szmatką i dokładnie zakręcamy. Układamy je na blasze do pieczenia. Włączamy piekarnik na temperaturę 120 stopni.
Mięso pasteryzujemy przez 2,5 godziny, wyłączamy piekarnik i odstawiamy do przestudzenia. Po upływie doby włączamy go ponownie i pasteryzujemy przez godzinę. Trzeciego dnia pasteryzujemy po raz trzeci – znów godzinę. Po przestudzeniu słoiki przechowujemy w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe kotlety mielone Okrasy i wersję bezmięsną na piątek.






































