Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi kotlety mielone z aż 2 rodzajów mięsa. Nie ma mowy o przypadku
canva/peredniankina; iIG/ewawachowicz

Wachowicz robi kotlety mielone z aż 2 rodzajów mięsa. Nie ma mowy o przypadku

26 lutego 2023

Kotlety mielone każdy robi nieco inaczej. Ewa Wachowicz stawia na połączenie kaczki i wieprzowiny, uzyskując danie o bogatym smaku i delikatnej teksturze. Jest proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.

Przepis na kotlety mielone Ewy Wachowicz

Przygotowane z kaczki i wieprzowiny mięsne rarytasy spodobają się nawet wybrednym. Do ich zrobienia nie potrzeba wiele więcej produktów ponad standardowe dodatki do kotletów mielonych. Tym razem jedynie zamiast natki pietruszki czy koperku dodamy mięte, a mięso grillujemy, by było lżejsze.

Składniki:

  • 400 g piersi z kaczki
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duże jajo
  • 1 bułka
  • mleku do namoczenia
  • świeża mięta
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Piłeś w dzieciństwie mleko prosto od krowy? Zdziwisz się, co myślą o nim dietetycy

Jak zrobić smaczne kotlety mielone? Ewa Wachowicz łączy dwa mięsa

Zaczynamy od obrania i posiekania cebuli. Warzywo szklimy na patelni na wybranym tłuszczu. Pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.

Zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy, by ostygło. Bułkę zalewamy mlekiem i także ją odstawiamy. Opłukaną miętę siekamy. Mięso mielimy w maszynce i umieszczamy w misce.

Dodajemy odciśniętą z płynu, miękką bułkę, miętę oraz zawartość patelni. Wbijamy jajo i wyrabiamy masę. Formujemy kotlety mielone i smażymy je na patelni grillowej przez około 4 minuty z każdej strony.

Jak podać kotlety mielone Ewy Wachowicz?

Ciepłe mięsny rarytas świetnie smakuje z ziemniakami i surówką. Smaczna będzie np. klasyczne połączenie marchewki i jabłka albo mniej typowe selera i żurawiny .

A jeśli szukacie innych pomysłów na smaczne danie obiadowe, sprawdźcie też proste kotlety mielone z piekarnika oraz pyszne pulpety z marchewki , które olśnią nie tylko wegetarian.

Kotlety mielone Ewy Wachowicz są pyszne.png
canva/Olesia Shadrina

Źródło: pyszności

Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych
Niebywałe, z czym Bożena Dykiel podaje śledzie. Jeszcze nie słyszeliśmy o takim połączeniu
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy