Wachowicz robi najlepsze grzyby marynowane. Jej autorska zalewa to raj dla podniebienia
Marynowane grzyby łączą umami i kwasowość w postaci niezwykłej zakąski. Jednak wzbogacone o ostrość ukazują swoje nieznane oblicze. Ewa Wachowicz ma sposób, by je odsłonić.
Idealne grzyby marynowane
Jesienne chłody i deszcze zaczynają – czasem z opóźnieniem – jesienny sezon grzybowy. Kiedy wracamy z leśnych spacerów z koszami pełnymi trofeów, pada pytanie, co z nimi zrobić. Z pomocą przychodzi przepis Ewy Wachowicz .
Marynowane grzybki zapożyczają tu recepturę z lepiej znanych przetworów : ogórków w zalewie musztardowej . Mieszanka octu, cukru i musztardy wydobywa niezwykły smak leśnych grzybów. Warto przeznaczyć kilka słoików właśnie na tę recepturę.
Domowe grzybki
Bez względu na apetyt należy zawsze pamiętać, by używać tylko grzybów nie budzących wątpliwości. Własne zbiory, w razie jakiegokolwiek wahania, pokażmy najpierw klasyfikatorowi grzybów. Ekspertów szukać należy na dyżurach w stacjach Sanepidu.
Składniki
- 600 g leśnych grzybów
- 4 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 150 ml octu
- 1 słoiczek musztardy dijon
- 1 słoiczek musztardy miodowej
- 200 ml oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziaren pieprzu
- 6 liści laurowych
Grzyby w musztardzie
Grzyby czyścimy bez dłuższego namaczania i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w paski, odrzucając gniazda nasienne. W misce mieszamy musztardy i olej na jednolity sos.
W garnku łączymy 200 ml wody z octem. Dodajemy cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i doprowadzamy do wrzenia. Grzyby i paprykę dodajemy do marynaty i gotujemy ok. 10 minut. Następnie cedzimy i odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzone grzyby dodajemy do musztardowej zaprawy i dokładnie mieszamy. Następnie nakładamy je do wyparzonych słoików i zalewamy marynatą. Zakręcamy i pasteryzujemy do przechowywania na zimę .
Wypróbuj też przepisy na pierogi z dyni i kaszę gryczaną z pulpetami .