Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk robi pasztet ze składnika, o jakim nikt by nie pomyślał. Hit to mało powiedziane
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.10.2024 22:00

Strzelczyk robi pasztet ze składnika, o jakim nikt by nie pomyślał. Hit to mało powiedziane

pasztet
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Dobry pasztet jest znakomitym dodatkiem do pieczywa. Tomasz Strzelczyk robi to danie w wyjątkowy sposób. Produktu, jakiego używa do przygotowania pasztetu nikt, by się nie spodziewał. Taki pasztet wychodzi, że place lizać. 

Sposób na pasztet od Tomasza Strzelczyka

Pasztet ma wielu wiernych zwolenników. Pyszny i o aksamitnej konsystencji jest nie lada mięsnym rarytasem. Do tego pieczywo, ogórek kiszony i smaczna przekąska jest gotowa. Pasztet robi też Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz przyrządza go z pieczarek brązowych.

 Są one bardziej aromatyczne i smaczne od białych pieczarek. Oprócz tego do dania trafiają wątróbki drobiowe, ale też serek śmietankowy. Te składniki zapewniają doskonałą konsystencję i smak pasztetu. Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na jego kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

pasztet
Fot. YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zamówił schabowego w knajpie po Kuchennych Rewolucjach. Fani dawno nie słyszeli, by odzywał się w ten sposób

Jak zrobić pasztet z pieczarek z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 500 g pieczarek brązowych
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • pęczek tymianku 
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie pasztetu zacznij od obrania i podsmażenia pieczarek. Zostaw 2-3 pieczarki do dekoracji. Pokrój tymianek i dołóż do podsmażanych pieczarek. Pokrój cebulę w kostkę i 3 ząbki czosnku, tylko połowę. Pamiętaj o odwróceniu pieczarek na patelni.

Dołóż masło, wrzuć cebulę, czosnek i lekko przypraw solą oraz pieprzem. Wetrzyj gałką muszkatołową, wszystko przełóż do blendera. Na patelnię włóż wątróbki i zrumień z cebulą i 3 ząbkami czosnku. Doda masło, wkrój tymianek i smaż 10 minut. 

Pasztet z foopieczarek, czyli jest pysznie i kremowo

Usmażoną wątróbkę przełóż do blendera, w którym są już pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej trochę śmietanki i wszystkie składniki zblenduj. Następnie dołóż serek śmietankowy i możesz doprawić solą i pieprzem. Masę przełóż do pojemnika.

Pieczarkę pokrój w plastry i podsmaż. Udekoruj tak wierzch pasztetu. Po ostygnięciu pasztet włóż do lodówki na 8-10 godzin. Wychodzi bardzo smaczny, kremowy i smakuje z konfiturą z żurawiny. Jest delikatny i wspaniale pachnie tymiankiem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować złotą owsiankę na śniadanie. Polecaliśmy placki ziemniaczane bez tarcia. 

pasztet
Fot. YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA