Prosty do przygotowania wegański sos do makaronu
Pomysł na wegański obiad? Makaron w sosie pietruszkowym z orzeszkami pinii. Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne i mocno zbilansowane, dostarczy Ci więc energii na wiele godzin. Poznaj przepis na wyśmienity, wegański sos do makaronu.
Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł. Wegańskie sosy świetnie łączą się z nitkami, świderkami, wstążkami, makaronem penne, tworząc tym samym wyśmienite i zbilansowane danie dla całej rodziny.
Sos na bazie oliwy, pietruszki i orzechów jest jednym z lepszych sosów wegańskich, jaki jadłam. Jest świeży, wiosenny, lekki i pełen aromatu. Wyczuwalny w nim jest każdy składnik, sprawiając, że całe danie rozpływa się w ustach.
Może wegański obiad na słodko? Tu poznasz przepis na wegańskie naleśniki bez mleka i jajek. Są lekkie i pyszne. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a znikną błyskawicznie.
Przepis na wegański sos do makaronu
Składniki na 2-3 porcje:
100 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 pęczki natki pietruszki
2 garście orzechów pinii
sól, pieprz
makaron
Jak zrobić wegański sos do makaronu?
Orzechy upraż na suchej patelni, następnie przełóż je do blendera kielichowego. Wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki i całość zblenduj na gęstą masę.
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera Sos przełóż do mniejszego garnka, dopraw do smaku solą i pieprzem i zagrzej. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, gorący makaron wymieszaj z sosem i podaj.