Cudowny przepis na wegańską wersję naleśników
Naleśniki są jednym z najbardziej klasycznych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na niecodzienne receptury. Dziś sięgniemy po przepis na naleśniki w wegańskiej odsłonie. Za sprawą napoju sojowego zyskają na puszystości i lekkości.
Smakowite naleśniki są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich specjałów. Przeważnie jednym z istotniejszych składników ciasta jest mleko. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je sojowym napojem. Efekt powala na łopatki.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Wegańskie naleśniki zachwycą najbliższych
Naleśniki wiele razy gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o triku, dzięki któremu pyszne placki będą jeszcze bardziej puszyste. Tym razem wypróbujemy bardziej niekonwencjonalny przepis na naleśniki.
Zazwyczaj, gdy przyrządzamy ciasto na naleśniki, korzystamy z mleka. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na takie specjały. W związku z tym warto wiedzieć, jaką alternatywa dobrze sprawdzi się podczas gotowania. Najlepiej sięgnąć po napój sojowy.
Naleśniki można serwować z różnymi dodatkami. My postawimy na wyborne owoce. Mowa między innymi o borówkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać inne smakołyki. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Ciasto na naleśniki:
130 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
40 g cukru
375 ml napoju sojowego
15 ml oleju
60 ml wody
odrobina soli
Krem:
100 g nerkowców
30 ml syropu klonowego
100 ml napoju sojowego
cytryna
laska wanilii
Dodatki:
borówki
mięta
Niezawodny przepis na fantastyczne naleśniki
Na początku napój sojowy mieszamy z cukrem, przesianymi mąkami, olejem, solą oraz wodą. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej puszyste, możemy wykorzystać wodę gazowaną. Całość miksujemy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Naleśniki smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Warto go wcześniej równomiernie rozprowadzić przy użyciu ręcznika papierowego. Przeważnie na każdą stronę potrzeba około 2 minut.
Kiedy nasze naleśniki są już gotowe, wówczas możemy wziąć się za przyrządzenie kremu. Nerkowce należy namoczyć przez godzinę w wodzie. Po odcedzeniu blendujemy je razem z napojem sojowym, startą skórką i sokiem z cytryny, nasionami z laski wanilii oraz syropem klonowym. Powinniśmy uzyskać kremową konsystencję.
Krem wykładamy na naleśniki, które wzbogacamy o borówki oraz miętę. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji kulinarnej. Godna uwagi jest również receptura na naleśniki po rusku.
Canva / PeteerS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla.pl