Smakosze.pl

Pixabay / RitaE

Cudowny przepis na wegańską wersję naleśników

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Naleśniki są jednym z najbardziej klasycznych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na niecodzienne receptury. Dziś sięgniemy po przepis na naleśniki w wegańskiej odsłonie. Za sprawą napoju sojowego zyskają na puszystości i lekkości.

Smakowite naleśniki są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich specjałów. Przeważnie jednym z istotniejszych składników ciasta jest mleko. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je sojowym napojem. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Wegańskie naleśniki zachwycą najbliższych

Naleśniki wiele razy gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o triku, dzięki któremu pyszne placki będą jeszcze bardziej puszyste . Tym razem wypróbujemy bardziej niekonwencjonalny przepis na naleśniki.

Zazwyczaj, gdy przyrządzamy ciasto na naleśniki, korzystamy z mleka. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na takie specjały. W związku z tym warto wiedzieć, jaką alternatywa dobrze sprawdzi się podczas gotowania. Najlepiej sięgnąć po napój sojowy.

Naleśniki można serwować z różnymi dodatkami. My postawimy na wyborne owoce. Mowa między innymi o borówkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać inne smakołyki. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto na naleśniki:

  • 130 g mąki pszennej

  • 15 g mąki ziemniaczanej

  • 40 g cukru

  • 375 ml napoju sojowego

  • 15 ml oleju

  • 60 ml wody

  • odrobina soli

Krem:

  • 100 g nerkowców

  • 30 ml syropu klonowego

  • 100 ml napoju sojowego

  • cytryna

  • laska wanilii

Dodatki:

  • borówki

  • mięta

Niezawodny przepis na fantastyczne naleśniki

Na początku napój sojowy mieszamy z cukrem, przesianymi mąkami, olejem, solą oraz wodą. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej puszyste, możemy wykorzystać wodę gazowaną. Całość miksujemy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Naleśniki smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Warto go wcześniej równomiernie rozprowadzić przy użyciu ręcznika papierowego. Przeważnie na każdą stronę potrzeba około 2 minut.

Kiedy nasze naleśniki są już gotowe, wówczas możemy wziąć się za przyrządzenie kremu. Nerkowce należy namoczyć przez godzinę w wodzie. Po odcedzeniu blendujemy je razem z napojem sojowym, startą skórką i sokiem z cytryny, nasionami z laski wanilii oraz syropem klonowym. Powinniśmy uzyskać kremową konsystencję.

Krem wykładamy na naleśniki, które wzbogacamy o borówki oraz miętę. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji kulinarnej. Godna uwagi jest również receptura na naleśniki po rusku .

Naleśniki z borówkami
Naleśniki z borówkami

Canva / PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >