Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis na wegańską wersję naleśników
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 08.07.2021 02:00

Cudowny przepis na wegańską wersję naleśników

Naleśniki w przepysznej odsłonie
Pixabay / RitaE

Naleśniki są jednym z najbardziej klasycznych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Czasami warto postawić na niecodzienne receptury. Dziś sięgniemy po przepis na naleśniki w wegańskiej odsłonie. Za sprawą napoju sojowego zyskają na puszystości i lekkości.

Smakowite naleśniki są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich specjałów. Przeważnie jednym z istotniejszych składników ciasta jest mleko. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je sojowym napojem. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Wegańskie naleśniki zachwycą najbliższych

Naleśniki wiele razy gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o triku, dzięki któremu pyszne placki będą jeszcze bardziej puszyste. Tym razem wypróbujemy bardziej niekonwencjonalny przepis na naleśniki.

Zazwyczaj, gdy przyrządzamy ciasto na naleśniki, korzystamy z mleka. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na takie specjały. W związku z tym warto wiedzieć, jaką alternatywa dobrze sprawdzi się podczas gotowania. Najlepiej sięgnąć po napój sojowy.

Naleśniki można serwować z różnymi dodatkami. My postawimy na wyborne owoce. Mowa między innymi o borówkach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać inne smakołyki. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Ciasto na naleśniki:

  • 130 g mąki pszennej

  • 15 g mąki ziemniaczanej

  • 40 g cukru

  • 375 ml napoju sojowego

  • 15 ml oleju

  • 60 ml wody

  • odrobina soli

Krem:

  • 100 g nerkowców

  • 30 ml syropu klonowego

  • 100 ml napoju sojowego

  • cytryna

  • laska wanilii

Dodatki:

  • borówki

  • mięta

Niezawodny przepis na fantastyczne naleśniki

Na początku napój sojowy mieszamy z cukrem, przesianymi mąkami, olejem, solą oraz wodą. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej puszyste, możemy wykorzystać wodę gazowaną. Całość miksujemy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Naleśniki smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Warto go wcześniej równomiernie rozprowadzić przy użyciu ręcznika papierowego. Przeważnie na każdą stronę potrzeba około 2 minut.

Kiedy nasze naleśniki są już gotowe, wówczas możemy wziąć się za przyrządzenie kremu. Nerkowce należy namoczyć przez godzinę w wodzie. Po odcedzeniu blendujemy je razem z napojem sojowym, startą skórką i sokiem z cytryny, nasionami z laski wanilii oraz syropem klonowym. Powinniśmy uzyskać kremową konsystencję.

Krem wykładamy na naleśniki, które wzbogacamy o borówki oraz miętę. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji kulinarnej. Godna uwagi jest również receptura na naleśniki po rusku.

Naleśniki z borówkami
Naleśniki z borówkami

Canva / PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis