Weź 2 sztuki do ręki i wrzuć do kawy. Zrobisz z niej ultra spalacz tłuszczu
Czy kawa jest napojem dietetycznym? Może działać na korzyść redukcji masy ciała lub wręcz przeciwnie. To zależy od tego, z czym zestawimy czarny napar.
Kawa dobra dla diety
Dietetycy od lat odkręcają to, co o kawie mówiło się źle przez całą epokę . Przywykliśmy wieszać na niej psy, uważając, że jej regularne picie to ryzyko dla serca i układu trawiennego. Badania pokazują jednak, że to nieprawda.
Wręcz przeciwnie – nawet 3-4 filiżanki kawy dziennie mogą mieć dobry wpływ na nasze zdrowie . Kawa dodaje energii osobom, które chcą przyjmować dziennie mniej kalorii. Wbrew mitowi – nie odwadnia, nie jest też kaloryczna . Gorzej jest z dodatkami.

Typowe i nie dodatki do kawy
Klasyczne zestawienia kawy to wersje z mlekiem i/lub z cukrem . I jeśli chodzi o zdrowie, a zwłaszcza zdrową dietę, to właśnie tutaj leży problem. Mamy go zwłaszcza z cukrem, który jest po prostu czystymi kaloriami. Co więcej, choć wielu nie znosi kawy bez niego, miłośnicy naparu uważają, że to cukier rujnuje smak kawy, więc jeśli nie lubisz czarnej – po prostu jej nie pij.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lepszą prasę wśród prawdziwych miłośników kawy ma mleko. Jednak pewne postaci tej mieszanki – zwłaszcza caffe latte w amerykańskim stylu , potrafią zawierać taką ilość krowiego mleka, która przeciąży układ trawienny. Dlatego prawdziwie dietetyczny efekt wywołuje tylko czarna kawa z dodatkami niezawierającymi żadnego cukru, nawet cukrów z mleka.

Kawa z goździkami
Po jakie dodatki do kawy warto więc sięgać ? Z pewnością po przyprawy. W bogatym świecie produktów z tej kategorii jest kilka takich, które świetnie komponują się smakiem z kawą.
Należą do nich goździki – przyprawa, którą bez wahania da się nazwać roślinnym lekiem. Goździki zawierają eugenol – składnik o potężnym działaniu przeciwbólowym, antyseptycznym i przeciwzapalnym. Goździki mają wiele zbawiennych właściwości – przeciwutleniające czy sprzyjające zdrowiu kości i regeneracji wątroby . Dla diety niezwykle ważna jest zaś jeszcze jedna – regulacja poziomu cukru we krwi.
Goździki w kawie i odchudzanie
Niektóre badania sugerują, że s kładniki goździków pomagają trzymać pod kontrolą poziom cukru we krwi . W jednym z nich osoby w stanie przedcukrzycowym oraz zdrowe przyjmowały codziennie ekstrakt z goździków i obserwowano u nich znacznie mniejsze skoki insuliny po posiłku. Oznacza to, że po wypiciu takiej kawy w okolicach posiłku czujemy się mniej głodni i łatwiej nam nie dojadać.
Aby przygotować kawę z goździkami, wystarczy dodać do naparu 2-3 sztuki . Można też – zwłaszcza w ekspresie kolbowym, po prostu dosypać zmielonych goździków przed naparzeniem. Albo wsypać nieco na koniuszku łyżeczki do kawy już po jej naparzeniu. Goździki zmienią smak kawy – ale nie jest to nic, czego nie próbują robić ci, którzy kawę słodzą lub zabielają mlekiem.
Wypróbuj też przepis na kotlety z kapusty i poznaj dietetyczną herbatę .
