Smakosze.pl Porady Weź banany i owiń folią w ten sposób. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Fot. YouTube/Smart Fox

Weź banany i owiń folią w ten sposób. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

3 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy twoje banany zaraz po zakupie brązowieją? Można temu zaradzić. Wystarczy zastosować jeden prosty trik, który przeciwdziała pojawianiu się plam na bananach. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz przechowywać bananów inaczej.

Banany podatne na brązowienie

Banany to owoc uwielbiany przez wszystkich. Jest doceniany nie tylko ze względu na smak, ale też ze względu na uniwersalność. Można przygotować z niego wiele słodkich przekąsek. Dodany do ciasta, czy owsianki sprawi, że oba dania będą sycące i odpowiednio słodkie.

Niestety banany narażone są na brązowienie. Plamy pojawiają się wraz z procesem dojrzewania. Jeżeli są tylko na skórce, to nie należy się przejmować. Gorzej, kiedy cały miąższ jest czarny, co oznacza, że owoc gnije. Na szczęście da się temu przeciwdziałać.

banan n.jpg
Fot. Canva/SondraP
Wsyp to do masy na mielone, wymieszaj i poczekaj 15 minut. Kotlety będą cudownie soczyste

Folia jest niezwykle skuteczna

Rozwiązaniem okazuje się folia spożywcza. Nie chodzi jednak o to, aby zawinąć nią cały owoc. Patent polega na tym, że za pomocą folii zawija się tylko końcówkę, która łączy je w kiść. W tym celu poprowadź folię pomiędzy bananami i szczelnie zawiń górną część banana, który łączy owoce. W ten sposób przechowuj banany, a nigdy się nie zepsują w tak krótkim czasie.

Dlaczego banany w ogóle brązowieją?

Pewnie zastanawiasz się, jak folia spożywcza zawinięta w ten sposób, może uchronić owoce przed zepsuciem? Aby to zrozumieć, należy poznać powód, przez który banany w ogóle brązowieją. Dzieje się tak, ponieważ z górnej części banana, czyli tam, gdzie znajduje się jego twardsza końcówka, wydziela się gaz etylenowy.

Jest to naturalny proces podczas dojrzewania owoców. Jednak to on odpowiada, za pojawienie się brązowych plam. Można ten proces opóźnić stosując powyższą metodę. Wypróbuj ją, a już nigdy nie przechowasz banków inaczej. Sprawdź, co dodać do mielonych, aby były soczyste oraz dowiedz się, czego Strzelczyk szuka w restauracjach .

banany.jpg
Fot. Canva/dvulikaia
Sypię do garnka z gotującą się fasolką szparagową. Dzięki temu nie jest łykowata
Kładę ugotowany kalafior na patelnię i wlewam tę zalewę. To mój ulubiony obiad na upały
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy