Weź boczek, ułóż na papierze i zawiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Boczek wędzony wykorzystujemy na wiele sposób. Mało kto jednak zna patent z papierem do pieczenia. Szkoda. Trik ten zdecydowanie ułatwia nam pracę w kuchni. Dzięki niemu przygotujesz między innymi wyśmienitą przekąskę, która doskonale sprawdzi się np. na Sylwestra.
Boczek nie tylko do jajecznicy
Wędzony boczek zwykle wykorzystujemy do jajecznicy, czy omletów. Możemy dodać go również do masy na kotlety mielone, do pasztetu i innych dań. Boczek doskonale wzmacnia smak i aromat wielu zup, np. kwaśnicy, ogórkowej, czy grochowej.
Często również sięgamy po wędzony boczek w plastrach. Problem pojawia się, gdy nie wykorzystamy od razu całości. Wtedy musimy szybko je zjeść, albo po kilku dniach wyrzucić. Jest jeszcze trzecia opcja - wykorzystanie patentu vlogerki kulinarnej, Anny Zyśk.
Ania prowadzi kanał na Instagramie - jedz.pysznie , który robi już furorę w polskim Internecie. Znajdziemy tam zarówno porady kulinarne, jak i proste przepisy na wyśmienite zupy, przekąski, dania główne, desery i ciasta . I to właśnie ona pokazała, jak przygotować z boczku wyśmienitą przekąskę i jak przechowywać mięso, by się nie zepsuło.
Z boczku zrobisz wyśmienitą przekąskę
Do przygotowania przekąski z wędzonego boczku potrzebujesz jednego opakowania ciasta francuskiego, jednego opakowania boczku wędzonego w plastrach, trzech plastrów ulubionego sera, np. Edam, czy Gouda, a także jednego jajka.
Krok 1. Na początku rozłóż ciasto francuskie na blacie. Na połowie poukładaj plastry sera, na ser połóż boczek.
Krok 2. Składniki przykryj drugą częścią ciasta. Delikatnie dociśnij, a następnie całość pokrój radełkiem na paski. Każdy pasek zawiń i zrób paluchy.
Krok 3. Paluchy połóż na blaszce z papierem do pieczenia i nasmaruj roztrzepanym jajkiem. Blachę wstaw do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz przez około 12-15 minut.
Paluchy z boczkiem są doskonałym pomysłem na szybką przekąskę, na kolację, na imprezę, a nawet w Sylwestra!
Boczek już nigdy się nie zepsuje. Wypróbuj prosty patent
Już wiesz, jak przygotować wyśmienitą przekąskę na imprezę. Teraz więc pokażemy Ci patent Ani Zyśk na przechowywanie boczku. Mięso wykorzystasz w dowolnym momencie bez obaw, że się zepsuje.
Krok 1. Boczek w plastrach rozłóż na papierze do pieczenia w następujący sposób:
Krok 2. Zawiń papier w rulon.
Krok 3. Rulon z boczkiem potnij na mniejsze kawałki w taki sposób, by jedna porcja mięsa znajdowała się w jednej porcji:
Krok 4. Przygotowane porcje boczku włóż do większego woreczka strunowego i zamknij. Następnie włóż do zamrażarki i korzystaj w dowolnym momencie.
Sprawdź również, jakie mięso jest najlepsze do bigosu. Polecamy także prosty sposób na doskonałe ciasto na wigilijne pierogi . Świąteczne dania wyjdą tak, że palce lizać!