Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż plastry karkówki i posmaruj tą mieszanką. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2024 06:00

Ułóż plastry karkówki i posmaruj tą mieszanką. Ostatnio to mój ulubiony obiad

karkówka
Fot. YouTube/gotovlyudomagotovlyuvkusno

Chcesz poznać fajny pomysł na obiad? Zerknij na przepis poniżej. Dzięki niemu przyrządzisz karkówkę soczystą jak nigdy dotąd. Z dodatkiem ziemniaków i pod pierzynką z sera oraz pomidorów zachwyci każdego smakosza. 

Karkówka, czyli pyszny obiad

Zastanawiasz się, co podać na obiad? Zaopatrz się w karkówkę i jeszcze kilka składników. Mięso posmaruj sosem z musztardy i czosnku. Dzięki temu karkówka będzie soczysta i krucha. Jednak to nie koniec. Na mięsie ułóż cebulę, ziemniaki, a potem przygotuj pierzynkę serowo-pomidorową.

Tak przygotowane danie trafi do piekarnika, a potem na stół. Taki fajny pomysł na obiad przyda się w każdym domu. Danie rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy pyta o przepis. Można go zobaczyć na kanale YouTube gotovly u doma gotovly u vkusno. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

obiad
Fot. YouTube/gotovlyudomagotovlyuvkusno
Na jarmarku kupił kiełbasę za 30 zł. Po pierwszym kęsie jego mina zdradzała wszystko

Jak przygotować karkówkę na obiad z piekarnika?

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • suszony koperek

Przygotowanie obiadu zacznij od pokrojenia karkówki w niezbyt grube plastry. Oprósz je solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotuj sos, którym posmarujesz mięso. Czosnek drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj musztardę, olej i dokładnie wymieszaj. Plastry mięsa ułóż w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Karkówkę posmaruj przygotowanym sosem, posyp go cebulą pokrojoną w piórka i przykryj plastrami ziemniaków. Nie obieraj ich, tylko dokładnie wyszoruj. Ziemniaki dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem. Następnie przykryj zwilżonym pergaminem, który zapobiegnie wysychaniu dania i przypalaniu. 

Obiad smaczny i syty

Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po upływie tego czasu danie wyjmij z piekarnika i posyp startym serem żółtym. Dopraw suszonym koperkiem i ułóż na nim plastry pomidora. Karkówkę wstaw ponownie na 15 minut do pieca.

Następnie od razu podawaj. Obiad wychodzi pyszny, wyrazisty w smaku, a mięso dosłownie rozpada się pod widelcem. Tak dobrego dania dawno nie jadłeś. Dlatego koniecznie wypróbuj tę prostą recepturę na fajny obiad. Przypominaliśmy o niedzieli handlowej i promocjach na masło. Informowaliśmy o kolejnej podwyżce dla pracowników Lidla

obiad
Fot. YouTube/gotovlyudomagotovlyuvkusno