Ułóż plastry karkówki i posmaruj tą mieszanką. Ostatnio to mój ulubiony obiad
Chcesz poznać fajny pomysł na obiad? Zerknij na przepis poniżej. Dzięki niemu przyrządzisz karkówkę soczystą jak nigdy dotąd. Z dodatkiem ziemniaków i pod pierzynką z sera oraz pomidorów zachwyci każdego smakosza.
Karkówka, czyli pyszny obiad
Zastanawiasz się, co podać na obiad? Zaopatrz się w karkówkę i jeszcze kilka składników. Mięso posmaruj sosem z musztardy i czosnku. Dzięki temu karkówka będzie soczysta i krucha. Jednak to nie koniec. Na mięsie ułóż cebulę, ziemniaki, a potem przygotuj pierzynkę serowo-pomidorową.
Tak przygotowane danie trafi do piekarnika, a potem na stół. Taki fajny pomysł na obiad przyda się w każdym domu. Danie rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy pyta o przepis. Można go zobaczyć na kanale YouTube gotovly u doma gotovly u vkusno. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Na jarmarku kupił kiełbasę za 30 zł. Po pierwszym kęsie jego mina zdradzała wszystkoJak przygotować karkówkę na obiad z piekarnika?
Składniki:
- 1 kg karkówki
- sól
- pieprz
- tymianek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 50 ml oleju roślinnego
- 2 cebule
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 100 g sera żółtego
- 1 pomidor
- suszony koperek
Przygotowanie obiadu zacznij od pokrojenia karkówki w niezbyt grube plastry. Oprósz je solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotuj sos, którym posmarujesz mięso. Czosnek drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj musztardę, olej i dokładnie wymieszaj. Plastry mięsa ułóż w blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Karkówkę posmaruj przygotowanym sosem, posyp go cebulą pokrojoną w piórka i przykryj plastrami ziemniaków. Nie obieraj ich, tylko dokładnie wyszoruj. Ziemniaki dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem. Następnie przykryj zwilżonym pergaminem, który zapobiegnie wysychaniu dania i przypalaniu.
Obiad smaczny i syty
Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 minut. Po upływie tego czasu danie wyjmij z piekarnika i posyp startym serem żółtym. Dopraw suszonym koperkiem i ułóż na nim plastry pomidora. Karkówkę wstaw ponownie na 15 minut do pieca.
Następnie od razu podawaj. Obiad wychodzi pyszny, wyrazisty w smaku, a mięso dosłownie rozpada się pod widelcem. Tak dobrego dania dawno nie jadłeś. Dlatego koniecznie wypróbuj tę prostą recepturę na fajny obiad. Przypominaliśmy o niedzieli handlowej i promocjach na masło. Informowaliśmy o kolejnej podwyżce dla pracowników Lidla.