Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pod koniec gotowania dodaj do zupy pieczarkowej. Wystarczą 2 łyżki, a będzie jeszcze smaczniejsza
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2024 11:08

Pod koniec gotowania dodaj do zupy pieczarkowej. Wystarczą 2 łyżki, a będzie jeszcze smaczniejsza

zupa pieczarkowa
Fot. Canva/m.kucova

Marzy Ci się szybki obiad? W takim razie ugotuj zupę pieczarkową, która zachwyci smakiem. Wszystko dzięki produktowi, który wlejesz do zupy podczas gotowania. Zupa pieczarkowa wyjdzie, ze palce lizać.

Zupa pieczarkowa na szybki obiad

Co ugotować na szybki obiad? Gdy nie masz czasu, wypróbuj sprawdzony przepis. Dzięki niemu raz-dwa przyrządzisz zupę pieczarkową. Potrawie nie zabraknie wyjątkowego smaku. Jak doprawić zupę pieczarkową? Warto pod koniec gotowania wlać 2 łyżki sosu sojowego.

Zupa pieczarkowa będzie wyrazista, a z dodatkiem ziemniaków też sycąca. Można udekorować ją posiekanymi orzechami włoskimi i koperkiem. Świetnie podkręca smak i sprawią, że ten szybki obiad równie błyskawicznie zniknie z talerzy. 

zupa pieczarkowa
Fot. Canva/russaquarius
Na świąteczne śniadanie podaj ten domowy chleb. Jeden dodatek zaskoczy każdego

Jak ugotować zupę pieczarkową?

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek
  • natka pietruszki
  • posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie zupy pieczarkowej zacznij od pokrojenia pieczarek z trzonkami. Podsmaż je i kilka razy mieszaj. Powinny zmięknąć i się zarumienić. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w bulionie warzywnym. Gdy zmiękną, dołóż podsmażone pieczarki i gotuj jeszcze chwilę.

Odlej 2 szklanki zupy z pieczarkami i ziemniakami. Zmiksuj i z powrotem wlej do garnka. Pod koniec gotowania dopraw zupę sosem sojowym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i wlej na talerze. Posyp koperkiem, natką pietruszki i posiekanymi orzechami włoskimi. 

Zupa pieczarkowa, czyli tajemnica smaku

Dzięki temu przepisowi zupa pieczarkowa jest szybka w przygotowaniu i pyszna. Ma wyrazisty smak, który zawdzięcza odpowiedniemu doprawieniu. Sos sojowy dodany pod koniec gotowania zapewnia znakomity efekt na talerzu.

Oprócz tego odrobina soku z cytryny, a na wierzch posiekane orzechy włoskie. Taka zupa pieczarkowa to prawdziwe niebo w gębie. Posypana koperkiem i natką pietruszki smakuje tak, jak nigdy wcześniej. Nie jest mdła, a  wyrazista i pyszna. Pisaliśmy o najlepszym patencie na smaczne krokiety. Informowaliśmy o promocji na rybę w Dino, która z powodzeniem zastąpi karpia. 

zupa pieczarkowa
Fot. Canva/Enez Selvi

Źródło: ammniam.pl