Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na świąteczne śniadanie podaj ten domowy chleb. Jeden dodatek zaskoczy każdego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2024 10:12

Na świąteczne śniadanie podaj ten domowy chleb. Jeden dodatek zaskoczy każdego

chleb
Fot. Canva/SKatzenberg, Canva/SMarina

Domowy chleb smakuje najlepiej. Teraz warto upiec go też na święta. Chleb z kiszoną kapustą będzie pasował w sam raz na świąteczne śniadanie. 

Chleb z kiszoną kapustą na śniadanie

Przed nami wyjątkowy czas. Święta Bożego Narodzenia sprzyjają spotkaniom w rodzinnym gronie. Tym towarzyszą dania, które zwykle przyrządzamy raz w roku. Tak właśnie jest z potrawami wigilijnymi. Jednak pora też pomyśleć o pieczywie na świąteczne śniadanie.

Domowy chleb będzie tu najlepszym wyborem. Warto upiec go ze znakomitym dodatkiem. Taki chleb z kiszoną kapustą pięknie wyrasta i ma kwaskowaty smak. Czuć w nim też czosnek i kminek. Co najważniejsze nie jest trudny do zrobienia. Poniżej prezentujemy przepis na chleb z kiszoną kapustą. 

chleb
Fot. Canva/Teleginatania
Szał w Lidlu, rzucili przez świętami luksusowy sprzęt. Cena tak niska, że trudno uwierzyć

Jak upiec chleb z kiszoną kapustą na święta?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki razowej
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 szklanka kiszonej kapusty
  • 1 szklanka ciepłej
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1-2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki płynnego miodu

Przygotowanie chleba na święta zaczniemy od wsypania mąki do miski, dodania suchych drożdży, soli i płynnego miodu. Składniki zalewamy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, razową, kminek, czosnek i pozostałą sól. Kiszoną kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do reszty składników.

Dokładamy rozczyn, wlewamy olej i mieszamy. Wyrabiamy ciasto i przekładamy je do formy, którą wcześniej smarujemy olejem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut. 

Chleb z kapustą zachwyci smakiem

Chleb z kiszoną kapustą na drożdżach jest pulchny i bardzo smaczny. Kwaśny i dobrze doprawiony stanie się hitem świątecznego śniadania. Ten domowy chleb pasuje do wędlin, sałatek i pasztetów. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że każdy go chce go smakować.

Chleb z kiszoną kapustą można upiec nie tylko na święta. Dzięki temu prostemu przepisowi upieczemy go też w nie świąteczny dzień. Kanapki zrobione z tego smacznego chleba szybko znikną ze stołu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kapustę z grochem bez namaczania. Polecaliśmy przepis Tomasza Strzelczyka na smażonego karpia. 

chleb
Fot. Canva

Źródło: haps.pl