Smakosze.pl Przepisy Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal
fot. youtube.com/dessertfreude

Weź brzoskwinie z puszki, ułóż je na cieście francuskim i włóż do piekarnika. To przepis na medal

30 grudnia 2024

Szybkie i ekstremalnie proste sakiewki z owoców i ciasta francuskiego to ciekawe uzupełnienie sylwestrowego menu. Można przyrządzić je nawet na ostatnią chwilę. Składniki przeważnie mamy pod ręką, a przygotowanie to kwestia 20 minut.

Przekąski z ciasta francuskiego

Czas przed sylwestrem to okres gorączkowego poszukiwania przepisów na przekąski, którymi możemy podjąć gości. Święta za nami – nie mamy więc tradycyjnego menu, a większe pole do kreatywności. Chcemy też nieformalnej imprezy, a nie zasiadanego przyjęcia. W cenie są więc wszelkie pomysły na dania do jedzenia palcami.

Jak zawsze wielkim pomocnikiem jest tu ciasto francuskie . Kupujemy je gotowe w rolkach, a sieci handlowe mają je nawet w promocji przed sylwestrem, wiedząc o naszych kulinarnych nawykach. W tym przepisie ciasto występuje w towarzystwie brzoskwiń.

zawijanie brzoskwiń w ciasto
fot. youtube.com/dessertfreude
Jutro Dino zmienia godziny otwarcia. Trzeba się śpieszyć, szansa na hity za bezcen

Brzoskwinie i ciasto francuskie

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dessertfreude. Autorzy używają tam brzoskwiń z puszki, które łatwo mieć pod ręką. Pamiętajmy jednak, że są one bardzo słodkie białym cukrem dodanym do syropu. Podobne pomysły można więc realizować także z użyciem świeżych owoców .

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ½ kg brzoskwiń
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko

Deser z ciasta francuskiego i brzoskwiń

Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i wygładzamy wałkiem, a brzegi wyrównujemy. Ciasto dzielimy na 6 kwadratów. Na każdy nakładamy po łyżeczce cukru i szczypcie cynamonu.

Na ciasto francuskie układamy owoce . Mogą to być dobrze osuszone połówki brzoskwiń z syropu. Świetnie sprawdzą się też plastry obranych jabłek, świeże brzoskwinie czy śliwki.

Każdy płat ciasta francuskiego zawijamy w woreczek i sklejamy u góry. Zamknięcie nie musi, a nawet nie powinno być szczelne. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni . Żółtko rozbijamy i smarujemy pędzelkiem powierzchnię naszych ciastek. Wypiekamy je przez 20 minut , a po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepis na pastę z jajek i tuńczyka . Poznaj też uwagi dotyczące używania owoców z syropu w przepisach.

brzoskwinie w cieście francuskim
fot. youtube.com/dessertfreude
Nie czekam do wiosny, by zrobić kapustę zasmażaną. Przyrządzam ją ze składnika dostępnego cały rok
Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy