Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie czekam do wiosny, by zrobić kapustę zasmażaną. Przyrządzam ją ze składnika dostępnego cały rok
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 30.12.2024 13:48

Nie czekam do wiosny, by zrobić kapustę zasmażaną. Przyrządzam ją ze składnika dostępnego cały rok

kapusta zasmażana
Fot. Canva/OperationShooting

Od teraz nie musisz czekać na zasmażoną kapustę do wiosny. Z tym przepisem możesz robić ja przez cały rok. W przepisie nie używam młodej kapusty, a jej zamiennika, który łatwo kupić nawet w najsroższą zimę. Ta kapusta jest tak dobra, ze będziesz jeść ją przez cały rok.

Kapusta zasmażana nie tylko wiosną

Niedawno przygotowując obiad, zastanawiałem się z jakim dodatkiem warzywnym, podać danie główne. Z moich rozważań wyniknęło, że najlepszym wyborem byłaby zasmażana kapusta. Tylko skąd pod koniec grudnia wziąć młodą kapustę?

Odpowiedź była prosta i lekko wymijająca. Należy zastąpić ją składnikiem dostępnym przez cały rok. Pomyślałem, że Idealnie sprawdziłaby się do tego kapusta pekińska. Szybko pobiegłem do warzywnika. Kupiłem warzywo i zrobiłem z niego smażony przysmak. Ryzyko się opłaciło, bo smak tego obiadowego dodatku okazał się wyśmienity. Nie czekaj do wiosny i już dzisiaj zrób kapustę zasmażaną z pekińskiej. 

krojenie jabłka w plastry.jpg
Fot. Canva/Lenug Cho Pan
Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem

Najważniejsze jest to jedno warzywo

Dzięki temu warzywu nie musisz czekać do wiosny na młodą kapustę. Zastąp ją kapustą pekińską. Aby smakowała wybornie, potrzebujesz jeszcze kilku składników. Znajdziesz je na liście poniżej.

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 20 g masła
  • 1 jabłko
  • 10 ml soku z cytryny
  • 70 ml śmietany 30%
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przepis na kapustę

Zacznij od dokładnego umycia kapusty pekińskiej. Liście kapusty drobno posiekaj w paski. Następnie do garnka włóż masło i rozpuść na średnim ogniu

Do garnka dodaj posiekaną kapustę. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do garnka. Dopraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj. Garnek przykryj i duś przez 10 minut

Po tym czasie dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przykryj i duś przez około 3 minuty. Na koniec wlej śmietanę i przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Kapustę podawaj ze swoim ulubionym daniem obiadowym. 

Sprawdź też nasz przepis na kotlety lepsze niż mielone i schabowe oraz dowiedz się, w czym pomoże surowa połówka ziemniaka.

kapusta pekińska.jpg
Fot. Canva/AwaylGl