Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Poważnie szkodzą zdrowiu, a Polacy je zajadają. To najgorsze owoce, jakie możesz kupić
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.12.2024 09:49

Poważnie szkodzą zdrowiu, a Polacy je zajadają. To najgorsze owoce, jakie możesz kupić

najgorsze owoce
Fot. Shutterstock

Czy owoce są zdrowe? Generalnie tak. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystko owoc, co owocowe. Zwłaszcza w kilku przypadkach.

(Nie)zdrowe owoce

Przez dekady istnienia dietetyki jako dyscypliny wiedzy zdążyliśmy już przywyknąć, że wielu rzeczy musimy się nauczyć, od-uczyć i nauczyć na nowo. Podobnie było z naszym stosunkiem do owoców. Dziesiątki lat temu odradzano jedzenie ich i warzyw na surowo ze względu na możliwe komplikacje zdrowotne.

Dietetyka wkrótce jednak poszła po rozum do głowy i dziś zaleca jedzenie produktów z tej kategorii. Jest to podkreślane do tego stopnia, że hasło „pięć porcji warzyw i owoców dziennie” jest oficjalnym zaleceniem także w Polsce. Taka ilość ma nas powstrzymywać przed m.in. nowotworami złośliwymi.

brzoskwinie w puszce

Zawsze dodaję ten składnik do pasty w tuńczyka i jajek. Sprawdzi się na śniadanie i na poczęstunek w sylwestra

Owoc owocowi nierówny

O ile – według niektórych danych – Polacy wciąż jeszcze nie nauczyli się jeść dosyć owoców (ponoć tylko co czwarty z nas choć raz w tygodniu jada je między posiłkami), o tyle niektórzy popadają w przesadę w drugą stronę. Czy można nadużywać owoców? Tak, jeśli to owoce w syropie.

Ze sklepowych półek codziennie kuszą nas i wabią produkty z tej kategorii. Najczęściej sięgamy po ananasy i brzoskwinie, które lądują w naszych ciastach i deserach. Popularnością cieszą się także mieszanki egzotycznych owoców, z którymi chętnie przygotowujemy okazałe sałatki. Przed imprezami, świętami czy sylwestrem warto więc przypomnieć: takie produkty z puszki nie należą do kategorii zdrowych i zalecanych owoców, ale raczej do słodyczy.

Cukier i trochę owoców

Owoce w puszce to w pierwszej kolejności nie owoce, ale syrop z białego cukru. Zakonserwowane w nim, przesiąknięte słodyczą owoce mogą wciąż zachować niektóre swoje właściwości. Niestety żadne prozdrowotne korzyści nie zrekompensują tego, ile niezdrowego cukru zjemy przy okazji ich konsumpcji. 

Warto więc pamiętać, kiedy kupujemy owoce z puszki: cukier to prawdopodobnie największe zagrożenie dla naszego zdrowia, jakie wynikać może z naszej diety. Otyłość i cukrzyca, do których prowadzi, realnie skracają nasze życie. Słodycze przyczyniają się także do chorób układu krążenia i układu nerwowego. 

Biały cukier w owocach z puszki jest o wiele bardziej szkodliwy niż naturalna fruktoza występująca w świeżych owocach. Dobierając nasze pięć porcji dziennie szukajmy więc raczej w tej ostatniej kategorii.

Wypróbuj też przepis na ciasto plaster miodu i doskonałą surówkę z pora.

owoce w syropie