Weź czosnek i wbij w niego widelec. Szkoda, że nie poznałem tego patentu wcześniej
Czosnek to doskonały, wyrazisty dodatek do mnóstwa dań. Jeśli chodzi o obróbkę, jest to jednak produkt dość specyficzny. Oto kilka porad, jak należy go traktować. Niektóre mogą być niemałym zaskoczeniem.
Uniwersalny produkt – czosnek
Wielu początkujących kucharzy obkupuje się w rozmaite kuchenne gadżety o jednym, dość konkretnym zastosowaniu. Zdarza się później, że kurzą się i służą jedynie do tego, by szuflady kuchenne z trudem się otwierały. Tymczasem doświadczeni gotujący wiedzą, że skuteczność często zapewnić mogą proste narzędzia , które zawsze są pod ręką.
Tak jest w wypadku obrabiania czosnku. Ta niepozorna przyprawa jest podstawą mnóstwa rozmaitych przepisów. Nadaje smak zupom i sosom, dodajemy ją do mięsa i past. Dlatego też występuje pod wieloma różnymi postaciami.
Czy łupiny czosnku są jadalne
Czosnek poddaje się łatwo wielu rodzajom obróbki, w tym termicznej, w każdej z nich jednak rządzi się swoimi prawami. Surowy może do wielu potraw, w tym sosów, okazać się za ostry . Można wtedy sparzyć go gorącą wodą, by – zachowując jego smak – pozbawić nadmiernie wyrazistego, delikatnie to ujmując, aromatu.
Nie każdy pamięta, że łupiny czosnku, choć raczej niejadalne ze względu na strukturę, są jednak pełne aromatów, które warto zachować . Co więcej, czosnek pieczony czy gotowany razem z łupinami nie rozpadnie się na drobne kawałeczki. Miłośnicy czosnku w żurku, ogórkach kiszonych czy pieczonych warzywach będą mogli łatwo wyjeść ten przysmak, a kucharkom oszczędzi to czasu na obieranie ząbków. Z całej główki czosnku wystarczy odrzucić suche jak pergamin zewnętrzne łupiny, które trzymają ją w całości.
Miażdżenie czosnku
Wiele przepisów jednak wymaga dokładnego zmiażdżenia czosnku. Zazwyczaj robimy to za pomocą specjalnej praski, jednak nie zawsze mamy taką pod ręką, a co więcej – to niezwykle uciążliwe do umycia narzędzie. Można zastąpić je z łatwością – za pomocą widelca .
Czosnek jest na tyle miękki, że ustąpi pod naciskiem . Wystarczy więc kilka razy ucisnąć miąższ ząbka, by z całego kawałka zmienić go w miazgę, gotową do użycia w sosie, masie mięsnej czy maśle czosnkowym. Sposób taki pokazany jest też na kanale Webspoon World, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu.
Poznaj też zdrowotne właściwości „oliwy północy” i dowiedz się, których produktów nie należy mrozić .