Smakosze.pl Przepisy Weź jajka, kapustę i kilka dodatków a wyjdzie ci taki omlet, że w życiu takiego nie jadłaś
Fot. YouTube/Tatiana Art Cooking

Weź jajka, kapustę i kilka dodatków a wyjdzie ci taki omlet, że w życiu takiego nie jadłaś

14 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Omlet nie tylko na śniadanie, wiadomo! To także znakomity, lekki obiad lub kolacja. Wypróbuj przepis na omlet z kapusty. Sposób jest banalnie prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wypróbuj przepis i zaskocz tym daniem swoich najbliższych.

Doskonały omlet na każde śniadanie

Tę potrawę możesz zjeść o każdej porze dnia. Przygotujesz ją szybko a w dodatku jest lekka i pomysłowa.

Będzie to możliwe dzięki przepisowi umieszczonemu w dalszej części artykułu. Zrobisz z niego obłędnie smaczny, a przy tym bardzo sycący omlet, którego głównym składnikiem jest kapusta . To dzięki niej posiłek będzie doskonały. Wypróbuj przepis i przygotuj omlet na najbliższy posiłek, a wszyscy smakosze zapieją z zachwytu i poproszą o jeszcze jeden.

ciasto na omlet.jpg
Fot. YouTube/Tatiana Art Cooking
Pokrój drobno truskawki i zalej je mlekiem skondensowanym. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Tylko kilka dodatków

Nieodłącznym i podstawowym składnikiem każdego omletu są jajka. Nie inaczej jest i w tym przypadku. Jednak jeden składnik naprawdę wyróżnia ten omlet. Jest nim kapusta – element zaskakujący, ale warto po niego sięgnąć. Omlet wychodzi naprawdę doskonały, a nawet kapusta nigdy nie była tak smaczna. Będziesz potrzebować jeszcze kilka składników i przypraw. Wszystkie produkty wraz z dokładnymi proporcjami zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją, zobacz, co musisz przygotować i zaczynamy. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Tatiana Art Cooking , który znajduje się w serwisie YouTube.

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • koperek
  • suszone oregano
  • olej
  • sól

Przepis na omlet z kapustą

Cebulę obierz i posiekaj ją w drobną kostkę. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przesmaż oba składniki na rozgrzanej patelni. Umytą kapustę posiekaj w drobne paski. Kiedy warzywa na patelni zmiękną, dodaj kapustę. Całość smaż przez około 15 minut.

Składniki zdejmij z patelni i przełóż do dużej miski. Przypraw je solą oraz oregano i wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i wsyp drobno posiekany koperek. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i zalej nią przyprawione chwilę wcześniej warzywa. Jeszcze raz wymieszaj składniki na jednolite ciasto na omlet.

Papier do pieczenia wytnij do kształtu oraz wymiarów patelni . Docięty kawałek ułóż w naczyniu, wlej na niego odrobinę oleju i rozprowadź. Na rozgrzaną patelnie wyłóż masę na omlet, równomiernie rozłóż ciasto. Smaż pod przykryciem przez 4 minuty, następnie przewróć omlet na drugą stronę. Z tej strony smaż go przez maksymalnie 3 minuty. Gotowe danie wyciągnij na talerz i gotowe podawaj na śniadanie, póki jest gorące. Sprawdź przepis na doskonałego kalafiora oraz dowiedz się, jak przygotować chleb dla diabetyków .

smażenie omleta.jpg
Fot. YouTube/Tatiana Art Cooking
Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis
Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy