Z tym chlebem nie musisz się martwić o cukier. Jest pyszny i zrobisz go w chwilę
Ten chleb sprawi, że zapomnisz o badaniu cukru. Doskonale sprawdzi się dla diabetyka i dla wszystkich tych, którzy kontrolują zawartość cukru w żywności. Najlepsze jest to, że pozostaje przy tym pysznym pieczywem. Sprawdź ten przepis, bo dzięki niemu chleb przygotujesz w chwilę. Prościej się już nie da.
Doskonały chleb dla diabetyka
Koniecznie upiecz chleb z tego przepisu. Nie tylko świetnie smakuje i jest łatwy w przygotowaniu, ale też jest to świetny chleb dla diabetyka. Dlaczego? Bo w jednej kromce zawarte jest tylko 0,5 wymiennika białkowo-tłuszczowego oraz 1,9 wymiennika węglowodanowego. Co gwarantuje znikomą ilość insuliny.
Jeżeli jednak nie jesteś diabetykiem, ten chleb również jest dla ciebie. Przede wszystkim dlatego, że jest zdrowy i co istotne ma doskonały smak oraz aromat. Przekonasz się o tym sama, przygotowując go z przepisu umieszczonego poniżej.
Weź cukinię i zrób wgłębienia widelcem. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisuChleb z kilku składników
Na ten owsiany chleb z ziarnami nie potrzebujesz wielu składników. W dodatek te potrzebne są tanie i nie będziesz miała problemu ze znalezieniem ich w sklepach. Sprawdź poniższą listę, gdzie znajdują się wszystkie produkty i zaczynamy pieczenie.
Składniki:
- 500 g płatków owsianych
- 20 g ziaren słonecznika
- 10 g siemienia lnianego
- 10 g nasiona chia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 370 g jogurtu naturalnego
Przepis na chleb
Do dużej miski wsyp płatki owsiane, ziarna słonecznika, siemię lniane oraz nasiona chia. Dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę ciasta.
Przełóż ją do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie je rozprowadź. Chleb piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę. Chleb wystudź, a następnie krój na kromki i ciesz się jego smakiem. Z całą pewnością będziesz robić go częściej. Sprawdź promocyjną ofertę Lidla oraz dowiedz się, z jakich kwiatów zrobić syrop w maju.