Pokrój na kawałki i dodaj do mięsa mielonego. Każdy, kto tego spróbuje, będzie błagać o przepis
To zapiekane mięso mielone jest nie tylko pełne warzyw i przypraw. W jego sercu znajduje się też nieoczekiwany dodatek. Sprawia on, że cała potrawa nabiera niezwykłego charakteru.
Mięso z serem w środku
Mięso mielone na obiad można przyrządzać na dziesiątki różnych sposobów. Stosunkowo rzadko sięgamy do kategorii klopsów – większych kuzynów kotletów mielonych. Mięso takie można przecież przyrządzać w całości, a następnie podawać na obiad jako odkrawane porcje. Po angielsku nawet mówi się na tę potrawię meat loaf, czyli dosłownie „bochenki mięsa”.
Klasyczną postacią klopsa jest pieczeń rzymska. Ta tradycyjna polska potrawa ma w środku gotowane na twardo jajo. Kiedy zamiast jajka użyjemy kostek sera, ten lekko rozpuści się i doda charakteru całej potrawie. Taki właśnie przepis proponujemy poniżej.
Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkieMięso mielone na obiad
Aby taki przepis był pełny, mięso przed pieczeniem należy posmarować glazurą z sosu barbecue lub podobnego. Można też użyć ketchupu, jak pokazują autorzy podobnego przepisu na kanale Zdrowe i smaczne przepisy, skąd pochodzą ilustracje do naszego tekstu.
Składniki
- 800 g (dwa opakowania) mięsa wieprzowego lub mieszanego
- 2 jajka
- 150 g śmietany 22%
- 100 g sera żółtego
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 50 g bułki tartej
- Przyprawy do mięsa: kmin rzymski, rozmaryn lub inne ulubione
- 50 ml sosu barbecue
- Masło do wysmarowania blachy i olej do smażenia
Klops z kostkami sera
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oleju. W międzyczasie ścieramy marchewkę na tarce o grubych okach i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż marchewka stanie się miękka. Można dodać na patelnię odrobinę wody, żeby warzywa się nie przypalały. Po przesmażeniu odstawiamy warzywa do ostudzenia.
Do miski wykładamy mięso mielone. Dodajemy śmietanę, bułkę tartą i jajka. Wyrabiamy na jednolitą, kleistą mięsną masę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do masy przekładamy podsmażoną cebulę z marchewką i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Keksówkę dokładnie smarujemy masłem i przekładamy do niej mięsną masę. Wyrównujemy ją, a na wierzchu układamy ser pokrojony w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Kostki sera wciskamy do środka masy i zaklejamy powstałe otwory. Jeszcze raz wyrównujemy powierzchnię klopsa, a następnie smarujemy ją sosem barbecue.
Pieczeń zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na obiad z ulubioną sałatką.
Wypróbuj też sposoby na przygotowanie ogórków małosolnych i przechowywanie masła, by było miękkie.