Smakosze.pl Przepisy Weź kurczaka i włóż do filiżanki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes

Weź kurczaka i włóż do filiżanki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

30 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Wypróbuj przepis na danie z kurczaka. Co prawda jest nietypowe, ale nic nie może równać się z jego smakiem. Ten przysmak zostanie z tobą na dłużej, bo pokocha go cała rodzina.

Obiad inaczej

Najpopularniejszymi mięsami w Polsce nadal jest wieprzowina oraz kurczak. Z tego pierwszego najczęściej przygotowujemy kotlety schabowe lub mielone. Z kolei drugie mięso pozwala kucharzom na większe eksperymenty i możliwość przygotowania wielu smacznych dań.

Jednym z nich jest to z przepisu , który przedstawimy w dalszej części. Przygotowuje się je łatwo, ale też bardzo nietypowo, bo… w filiżankach. Naczynie posłuży jako forma do faszerowania rozbitych kotletów z kurczaka. Wypróbuj przepis i zaskocz domowników.

kurczak w fili.jpg
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes
Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser smakuje lepiej niż z cukierni

Kurczak i farsz

Najważniejszym składnikiem dania jest mięso z kurczaka, a mówiąc dokładnie – pierś. Oprócz niej potrzebne będą składniki, które posłużą do przygotowania farszu, który będzie zawinięty w mięso. Potrzebne będą więc pieczarki, cebula, przyprawy oraz kilka dodatków, które odpowiadają za smak całego dania. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 600 z piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 250 g obranych ziemniaków
  • 80 g śmietany
  • 1 jajko
  • ½ pęczka koperku
  • 90 g sera cheddar w kostce
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad z kurczaka

Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój na cienkie plastry. Rozbij je na cienkie kotlety, a następnie wyłóż nimi filiżankę, w taki sposób, aby wystawało poza krawędzie naczynie.

Cebulę obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim warzywo. Po chwili dodaj posiekane w plastry pieczarki, a całość przypraw pieprzem, solą. Wymieszaj i smaż, do momentu zmięknięcia warzyw.

Podsmażone składniki ułóż na mięsie w filiżance. Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki i ułóż je na składnikach. Całość przykryj mięsem, które wystaje poza obrysem filiżanki. Następnie wyłóż je na blaszce ułożonej papierem do pieczenia.

Do miski przełóż śmietanę i wbij jajko. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj składniki w jednolity sos. Posmaruj nim wierzch mięsa i ułóż na nim starty ser cheddar. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Gotowe danie podawaj na obiad.

Sprawdź także, co dietetyk sądzi o pieczywie z Biedronki oraz wypróbuj przepis Strzelczyka na kluski .

pieczone mięso z kurczaka z farszem.jpg
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes
Pokrusz i dodaj do ciepłej wody, napój zadziała na jelita jak miotełka
Poprawiła moją koncentrację i pamięć. Ten napar jest 100 razy lepszy od zielonej herbaty
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy