Weź kurczaka i włóż do filiżanki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Wypróbuj przepis na danie z kurczaka. Co prawda jest nietypowe, ale nic nie może równać się z jego smakiem. Ten przysmak zostanie z tobą na dłużej, bo pokocha go cała rodzina.
Obiad inaczej
Najpopularniejszymi mięsami w Polsce nadal jest wieprzowina oraz kurczak. Z tego pierwszego najczęściej przygotowujemy kotlety schabowe lub mielone. Z kolei drugie mięso pozwala kucharzom na większe eksperymenty i możliwość przygotowania wielu smacznych dań.
Jednym z nich jest to z przepisu , który przedstawimy w dalszej części. Przygotowuje się je łatwo, ale też bardzo nietypowo, bo… w filiżankach. Naczynie posłuży jako forma do faszerowania rozbitych kotletów z kurczaka. Wypróbuj przepis i zaskocz domowników.

Kurczak i farsz
Najważniejszym składnikiem dania jest mięso z kurczaka, a mówiąc dokładnie – pierś. Oprócz niej potrzebne będą składniki, które posłużą do przygotowania farszu, który będzie zawinięty w mięso. Potrzebne będą więc pieczarki, cebula, przyprawy oraz kilka dodatków, które odpowiadają za smak całego dania. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 600 z piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 100 g cebuli
- 250 g obranych ziemniaków
- 80 g śmietany
- 1 jajko
- ½ pęczka koperku
- 90 g sera cheddar w kostce
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na obiad z kurczaka
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój na cienkie plastry. Rozbij je na cienkie kotlety, a następnie wyłóż nimi filiżankę, w taki sposób, aby wystawało poza krawędzie naczynie.
Cebulę obierz i drobno posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim warzywo. Po chwili dodaj posiekane w plastry pieczarki, a całość przypraw pieprzem, solą. Wymieszaj i smaż, do momentu zmięknięcia warzyw.
Podsmażone składniki ułóż na mięsie w filiżance. Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki i ułóż je na składnikach. Całość przykryj mięsem, które wystaje poza obrysem filiżanki. Następnie wyłóż je na blaszce ułożonej papierem do pieczenia.
Do miski przełóż śmietanę i wbij jajko. Dodaj posiekany koperek i wymieszaj składniki w jednolity sos. Posmaruj nim wierzch mięsa i ułóż na nim starty ser cheddar. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Gotowe danie podawaj na obiad.
Sprawdź także, co dietetyk sądzi o pieczywie z Biedronki oraz wypróbuj przepis Strzelczyka na kluski .
