Smakosze.pl Porady Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
canva/AMSStudioAMS, dulezidar

Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki

11 września 2023

Natka pietruszki urozmaici niejedno dania. Zazwyczaj jednak potrzebujemy tylko jej listków. Jak szybko i skutecznie oddzielić je od łodygi? Pomoże nam w tym…tarka do jarzyn.

Listki natki pietruszki wzbogacają dania

Nie raz już z pewnością mozolnie odrywaliście listki natki pietruszki od twardej łodygi. Choć ta część zieleniny też jest jadalna, nie do wszystkich dań będzie pasowała. Możemy ją z powodzeniem wrzucić do rosołu czy innej zupy lub sosu, ale już w sałatkach będzie przeszkadzała.

Na szczęście istnieje prosty patent na szybki oddzielenie części twardej i miękkiej natki pietruszki. Gdy go zobaczyłam, od razu się ucieszyłam. Potrzebna jest bowiem tylko tarka do jarzyn. Co trzeba zrobić? Opisuję w dalszej części artykułu.

Natka pietruszki w tarce.jpg
TikTok/declutterpl
Ten obiad robię zawsze, gdy nie mam czasu na gotowanie. Zajmuje chwilę i wymaga jedynie 4 składników

Przełóżcie natkę pietruszki przez tarkę

Choć pomysł wydaje się absurdalny, jest nad wyraz skuteczny. Suchą natkę pietruszki wystarczy podzielić na pojedyncze gałązki, a każdą z nich przełożyć przez większe oczko tarki.

Przeciągnięcie jej  przy ostrej części urządzenia sprawi, że listki odejdą od łodygi z łatwością , a my będziemy mogli je opłukać i wykorzystać do potraw. Pozostałe części warto zamrozić na bulion z resztek .

Dlaczego warto używać natki pietruszki?

Zielona część warzywa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Znajdziemy w niej zarówno witaminę C, jak i żelazo, którego wchłanianie ułatwia. To także bogate źródło beta-karotenu, kwasu foliowego i flawonoidów.

Nie warto zatem unikać natki pietruszki. Wrzucajcie ją do sałatek, dodawajcie do past kanapkowych i zup. Spróbujcie koniecznie bezmięsnego rosołu z tym dodatkiem. Być może skusi was też pesto — jest idealne do makaronu.

Źródło: kuchnia.fakt, TikTok/declutterpl

Jem tą zupę minimum raz na tydzień. Jest smaczniejsza niż ogórkowa i pomidorowa razem wzięte
Mój dziadek nie gotował krupniku na żeberkach. Stawiał na niemal zapomniany rodzaj mięsa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy