Weź natkę pietruszki i przełóż ją przez tarkę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Natka pietruszki urozmaici niejedno dania. Zazwyczaj jednak potrzebujemy tylko jej listków. Jak szybko i skutecznie oddzielić je od łodygi? Pomoże nam w tym…tarka do jarzyn.
Listki natki pietruszki wzbogacają dania
Nie raz już z pewnością mozolnie odrywaliście listki natki pietruszki od twardej łodygi. Choć ta część zieleniny też jest jadalna, nie do wszystkich dań będzie pasowała. Możemy ją z powodzeniem wrzucić do rosołu czy innej zupy lub sosu, ale już w sałatkach będzie przeszkadzała.
Na szczęście istnieje prosty patent na szybki oddzielenie części twardej i miękkiej natki pietruszki. Gdy go zobaczyłam, od razu się ucieszyłam. Potrzebna jest bowiem tylko tarka do jarzyn. Co trzeba zrobić? Opisuję w dalszej części artykułu.
Przełóżcie natkę pietruszki przez tarkę
Choć pomysł wydaje się absurdalny, jest nad wyraz skuteczny. Suchą natkę pietruszki wystarczy podzielić na pojedyncze gałązki, a każdą z nich przełożyć przez większe oczko tarki.
Przeciągnięcie jej przy ostrej części urządzenia sprawi, że listki odejdą od łodygi z łatwością , a my będziemy mogli je opłukać i wykorzystać do potraw. Pozostałe części warto zamrozić na bulion z resztek .
Dlaczego warto używać natki pietruszki?
Zielona część warzywa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Znajdziemy w niej zarówno witaminę C, jak i żelazo, którego wchłanianie ułatwia. To także bogate źródło beta-karotenu, kwasu foliowego i flawonoidów.
Nie warto zatem unikać natki pietruszki. Wrzucajcie ją do sałatek, dodawajcie do past kanapkowych i zup. Spróbujcie koniecznie bezmięsnego rosołu z tym dodatkiem. Być może skusi was też pesto — jest idealne do makaronu.
Źródło: kuchnia.fakt, TikTok/declutterpl