Smakosze.pl
pesto z natki pietruszki

canva/natashamam

Masz nadmiar natki pietruszki? Zrobisz z niej wyśmienite pesto

8 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz nadmiar natki pietruszki? Zrobisz z niej wyśmienite pesto. Jest tanie, pyszne i pełne wartościowych składników. Możesz je dodać do makaronu, mięsa, doprawić nim sos, zupę lub posmarować pieczywo. Po co więc przepłacać za włoskie pesto z bazylii, kiedy nasze też jest doskonałe? 

Pesto jest rodzajem sosu przygotowywanego zazwyczaj ze świeżej bazylii. Jednak robi się też pesto z suszonych pomidorów, rukoli czy awokado. My proponujemy dziś przygotować pesto z natki pietruszki. Wszak teraz w wielu ogródkach rośnie ona, jak oszalała. A jeśli nawet nie macie własnej uprawy, za nieduże pieniądze kupicie na bazarku wielki pęczek natki pietruszki.

Jak zrobić zasmażkę?

Idealna zasmażka, która zagęści każdą zupę i wiele innych dań. Zdradzamy sekret najlepszych gospodyń

CZYTAJ DALEJ

Pesto z natki pietruszki zrobimy na tej samej zasadzie, co tradycyjne pesto z bazylii. Zamiast jednak rozcierać składniki w moździerzu, rozdrobnimy je przy użyciu blendera. Sos powstanie błyskawicznie.

Jak zrobić pesto z natki pietruszki?

Składniki:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • 2-3 łyżki łuskanych pestek słonecznika

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie pesto z natki pietruszki

Natkę pietruszki dokładnie opłucz, osusz, grubo posiekaj. Umieść ją w wysokiej misce. Do miski dodaj też pokrojony czosnek i pestki słonecznika.

Dodaj oliwę z oliwek i zblenduj całość na jednolitą masę. Blenduj pulsacyjnie, by sos się nie przegrzał, bo może zgorzknieć. Pesto dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wskazówki:

  • Jeśli pesto jest za gęste (po przyrządzeniu lub w czasie blendowania) możesz do niego dodać 1-2 łyżki przegotowanej, zimnej lub letniej wody.

  • Pesto przełóż do słoiczka, wstaw do lodówki i zużyj w ciągu kilku dni.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego, a także na makaron z pesto z awokado.

czosnek

canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >

Przepisy

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Czytaj więcej >
namaczanie kotletów mielonych

Przepisy

Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki

Czytaj więcej >
Pierogi z karmelizowaną cebulą

Przepisy

1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >
Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

Przepisy

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica na mleku

Przepisy

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

Czytaj więcej >