Smakosze.pl Przepisy Weź obierki z ziemniaków i włóż do garnka zamiast do śmieci. Wyjdzie ci przepis marzenie
fot. Youtube / Domowe sposoby na zdrowie

Weź obierki z ziemniaków i włóż do garnka zamiast do śmieci. Wyjdzie ci przepis marzenie

3 listopada 2024

Dżem z obierków ziemniaków to zwariowany pomysł. Jednak, jak mówi powiedzenie, jeśli coś jest głupie, ale działa – to nie jest głupie. A taki dżem działa, i to jak.

Dżem z ziemniaków

Obierki ziemniaków to w wielu kuchniach duża część organicznych odpadów. Zwłaszcza po większych obiadach zostaje ich tyle, że aż szkoda na myśl o tym, ile wyrzucamy jedzenia. Tymczasem można przygotować z nich kilka rzeczy, w tym te nietypowe przetwory .

Choć rzadko myślimy o ziemniakach w tej kategorii, a jeszcze rzadziej – o przygotowywaniu z nich dżemu, w tym szaleństwie jest metoda. Ziemniak to w końcu dużo skrobi. Ta zaś pod wpływem temperatury zmienia się w żel. Od niego już niedaleko do dżemu.

obrany ziemniak

Z tą zupą kilogramy lecą w dół. Świetna do odchudzania i trzymania linii

Dżem niekoniecznie na słodko

Warto pamiętać, że taki dżem z ziemniaków sam z siebie będzie miał tylko charakterystyczny kartoflany smak. Można więc dodać do niego słodkich polepszaczy, ale można też iść w zupełnie innym kierunku, np. łącząc go z tymiankiem i karmelizowaną cebulką . To szerokie pole do eksperymentów z przepisem .

Składniki

  • Obierki z 2 kg ziemniaków
  • ½ szklanki cukru
  • Skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • Cynamon, gałka muszkatołowa lub mieszanka przypraw korzennych
  • Listki z 2 gałązek tymianku

Przetwory z obierek ziemniaków

Obierki bardzo dokładnie wyszorowanych ziemniaków wrzucamy do garnka o grubym dnie. Zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier i ustawiamy palnik na średnią moc. Doprowadzamy do wrzenia.

Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy otartą skórkę z owoców i przyprawy. Dusimy, regularnie mieszając , aż cała woda się zredukuje.

To, że dżem jest gotowy, poznamy po konsystencji skórek ziemniaków . Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku, a następnie przenosimy do wyparzonych słoików . Jeśli planujemy dłuższe przechowywanie dżemu, należy go zapasteryzować.

Wypróbuj też przepisy na surówkę w stylu chińskim i sernik koronkowy Heni Foks .

obierki ziemniaków

Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób
Tanie mięso, napakowane żelazem. Polacy totalnie pomijają go w mięsnym
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy