Smakosze.pl Przepisy Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodę
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Weź orzech włoski i wbij w niego igłę. Ten patent zasługuje na nagrodę

20 września 2024

Orzechy włoskie są nie lada przysmakiem. Teraz warto zastosować patent z igłą, a przyniesie on pyszny rezultat. Orzechów włoskich w takim wydaniu na pewno jeszcze nie jadłeś.

Orzechy włoskie jedz dla smaku i zdrowia

Orzechy włoskie naszpikowane są witaminami z grupy B. Zawierają też witaminy A i C. Warte włączyć te smakołyki do swojej diety . Wszystko dlatego, że orzechy włoskie doskonale działają na nasz mózg. Usprawniają procesy myślowe, ale też odtruwają organizm i łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zwykle bywają dodawane do czekolady, batonów, czy innych słodyczy. Są pysznym składnikiem ciast i deserów.

W każdej postaci cieszą się dużym zainteresowaniem. Warto zrobić z nich niezwykły smakołyk. Jednak najpierw orzechy włoskie nabijamy na igłę z nitką . Potem przyrządzamy je w apetycznym sosie z winogron. Wychodzi deser , że palce lizać. Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Yemek Tarifleri2. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

orzechy
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
To ciasto ze śliwkami wymaga 10 minut roboty. Rodzina i znajomi zajadają do ostatniego kawałka

Jak zrobić orzechy włoskie w sosie?

Składniki:

  • 1 kg orzechów włoskich
  • 2 kg winogron
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie dania zacznij od rozłupania orzechów włoskich. W orzechy wbij igłę z nitką. Takie sznury z orzechami powinny mieć około 40 cm długości . Gdy nawleczesz orzechy, zajmij się sosem z winogron.

W tym celu owoce zblenduj i dokładnie odcedź. Powinno wyjść około 1 ½ litra soku winogronowego. Wlej go do garnka i gotuj 20 minut. Zdejmij pianę, a w osobnej miseczce wymieszaj mąkę z cukrem, skrobią i cukrem. Do mieszanki wlej kilka łyżek soku i wymieszaj. Następnie wlej do garnka z sokiem winogronowym.

Deser, który zaskakuje i smakuje

Wszystko cały czas mieszaj aż do zagotowania. Gdy mieszanka zgęstnieje, zdejmij ją z gazu. Sznury orzechów włoskich zanurzaj w sosie z winogron. Zostaw do ostygnięcia na godzinę, po czym zanurz kolejny raz. Taki smakołyk możesz podać na deser .

Orzechy włoskie w takim wydaniu warto dodawać do owsianki lub ciast . W słodkim owocowym sosie wzbogacą smak i sprawią, że chętnie po nie sięgniesz. Pisaliśmy o tym, jak zrobić naleśniki na maślance. Radziliśmy, jak nadać kluskom więcej smaku i pięknego koloru.

orzechy
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Robi ją z niedocenionego warzywa
Weź boczek, natrzyj pastą i zawiń w papier do pieczenia. Obok tego przysmaku nikt nie przejdzie obojętnie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy